V. Stoica

Consiliul Județean Prahova a pierdut, la instanța de fond – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal din Tribunalul Prahova -, procesul cu angajații Direcției de Întreținere Drumuri Județene și Protecție a Plantelor! După trei amânări ale pronunțării sentinței, magistrații prahoveni au admis cererea de chemare în judecată a Consiliului Județean Prahova, depusă de salariații direcției menționate, iar luni au decis anularea hotărârii nr. 3/27.01.2021 privind desființarea Direcției Județene de Întreținere Drumuri Județene și Protecție a Plantelor. Recursul urmează să se judece, dacă autoritatea județeană va face recurs la decizia de luni, la Curtea de Apel Ploiești.
În ziua de 27 ianuarie 2021, majoritatea consilierilor județeni au aprobat trei hotărâri care au fost atacate în instanțele de judecată de către angajații vizați: desființarea Direcției Județene de Pază, a Direcției de Întreținere Drumuri Județene și Protecție a Plantelor și cea privind reorganizarea aparatului propriu al Consiliului Județean Prahova.
Prin HCJ nr. 3/27.01.2021, consilierii județeni PNL și USR-PLUS, care dețin majoritatea în Consiliul Județean Prahova, au votat pentru desfiinţarea Direcţiei Judeţene de Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova. Membrii Consiliului județean au fost de acord cu 24 voturi „pentru” (Iulian Dumitrescu, Tudone Dumitru, Apostol Constantin-Cristian, Andrei Gabriel Stelu, Bercea Raluca-Mihaela, Bulearcă Marius Felix, Calotă Emil, Chelan Gabriel Bogdan, Chițu Adina-Elena, Ciolac Dan, Constantin Răzvan Constantin, Dosaru Elena-Iuliana, Dosaru Viorel, Godeanu Mihaela-Magdalena, Ignat Cătălin-Adrian, Ionică Eugen, Iordăchescu Nelu, Matache Dumitru-Dan, Măruntu Nicolae, Neagu Mihai-Cristian, Papuc Rodica-Mariana, Teju Sorin, Tudora Dorin și Tudoran Lorin-Gabriel) și 7 ,,abțineri” (Dragna Florina-Alina, Lupea Ioana Mădălina, Băzăvan Ionela-Daniela, Apostolache Mihai Cristian, Dumitrașcu Sorin, Petrache Adrian și Samoilă Nicolae). Nu au participat la vot următorii consilieri județeni: Gâjman-Ioniță Beatrice-Alexandra, Sfîrloagă Ludmila, Ardeleanu Vasile, Enescu Rareș-Dan, Pințoiu Alin-Valentin și Țurcanu Andrei-Cosmin.
În hotărârea menționată se arăta că „se impune o altă abordare economică în scopul gestionării eficiente a resurselor financiare limitate, care în prezent presupun costuri ridicate, cât și pentru îmbunătățirea modalității de prestare a atribuțiilor acestei structuri pe criteriul eficienței economice. (…) Din analiza cheltuielilor din bugetul public județean pentru funcționarea Direcţiei Judeţene de Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova, rezultă că pentru îmbunătățirea modalității de prestare a serviciului de protecţia plantelor şi de întreţinere a drumurilor judeţene Prahova pe criteriul eficienței economice, se impune desființarea Direcţiei Judeţene de Protecţia Plantelor şi de Întreţinere a Drumurilor Judeţene Prahova și externalizarea serviciilor pe care le prestează în prezent acest serviciu”.
Instanța nu a fost de acord cu această decizie și, prin urmare, magistrații au decis anularea hotărârii menționate.