• Centrul de la Sinaia și-a mărit capacitatea cu încă un flux
  • La UPG – maraton de vaccinare
  • Cei care au optat pentru serul de tip monodoză pot face și rapelul

N.Dumitrescu

În aproape un an de la demararea campaniei de vaccinare împotriva noului virus, peste o jumătate de milion de persoane figurează că au fost imunizate, cu cel puțin o doză, în Prahova. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, până pe data de 7 noiembrie a.c. , peste 500.000 de persoane au fost vaccinate în județ, dintre care peste 36.000 au optat pentru administrarea celei de-a treia doze. În Prahova, campania de vaccinare a debutat la sfârșitul lunii decembrie 2020, primii care au beneficiat de antidotul împotriva virusului care a declanșat pandemia fiind cei din linia I, respectiv cei din spitale și din sistemul social, după care au urmat, pe bază de programare, celelalte categorii de persoane. În momentul de față, la nivelul județului Prahova sunt operaționale 23 de centre de vaccinare, administrarea serului fiind făcută atât în baza programării pe platforma națională creată special în acest sens, cât și prin prezentarea directă, în baza actului de identitate. Totodată, din data de 4 mai a.c., administrarea vaccinului se realizează și prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, conform unei ultime centralizări, campaniei de vaccinare din județ alăturându-se 101 medici de familie, 22 dintre aceștia alegând ca, la cabinetele proprii, să administreze trei dintre tipurile de ser anti Covid -19 (Pfizer, Moderna și J&J), iar alții doar vaccinul de tip monodoză, de la J&J. Conform informațiilor furnizate de către Direcția de Sănătate Publică Prahova, până pe data de 7 noiembrie 2021, ora 21:00, în județul Prahova au ajuns 620.795 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care: 451.515 doze Pfizer/BioNTech, 52.180 produse de compania Moderna, 28.880 de doze AstraZeneca, 88.220 de doze Johnson & Johnson. De adăugat că Primăria Sinaia a anunțat faptul că, tot din data de 7 noiembrie, centrul de vaccinare din acest oraș și-a mărit capacitatea de primire pentru cei care doresc să se imunizeze, iar UPG Ploiești va organiza un maraton al vaccinării, în această săptămână. Pe de altă parte, începând de ieri, cei care au optat pentru vaccinul de tip monodoză pot face și a doua doză – rapelul.

Conform datelor DSP Prahova, transmise prin intermediul Instituției Prefectului Prahova, numărul de doze de vaccin administrate până în data de 7 noiembrie 2021 a fost de 500.117, dintre care 187.876 au reprezentat a doua doză și 36.744 – a treia doză, cu precizarea că, din totalul dozelor administrate, 52.586 au fost cu vaccin Johnson & Johnson. De ieri, a început administrarea dozei de rapel și pentru persoanele care au ales ultimul tip de vaccin menționat, respectiv vaccinul Janssen produs de J&J. Recomandarea specialiștilor este ca doza de rapel să fie făcută cu un vaccin care are la bază tehnologia ARN mesager – Pfizer/BioNTech sau Moderna, însă beneficiarii, la cerere, pot solicita administrarea vaccinului și de la Johnson&Johnson, putându-se prezenta în centre toate persoanele care au cel puțin 6 luni de la prima doză.
Pentru a se da un impuls campaniei de vaccinare, unele dintre primăriile prahovene au anunțat că au mărit capacitatea de administrare a vaccinului. ”Centrul de vaccinare din oraș își mărește capacitatea de primire a celor care vor să se vaccineze. Astfel, se vor putea imuniza zilnic 288 de persoane. De duminică, 07.11.2021, Centrul din Sinaia va dispune de 3 fluxuri (cabinete) de vaccinare, două – cu Pfizer și unul cu Moderna. Cei care vor să se vaccineze se pot prezenta direct, fără programare, la centrul aflat la parterul Școlii gimnaziale ”George Enescu”, intrarea dinspre Clubul Sportiv Carpați, pe Bd. Carol I, având asupra lor cartea de identitate. Programul este de luni până duminică, de la ora 08.00 până la ora 20.00. Precizăm că există stocuri noi și doze suficiente din cele două vaccinuri. De asemenea, cei care s-au vaccinat cu schema completă (doza 2)- după data de 03.09.2021- primesc tichete de masă în valoare de 100 de lei, care se vor ridica de la centrul de vaccinare în termen de maximum 6 luni de la data vaccinarii. Amintim că persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, atât pentru angajații din sistemul public, cât și din cel privat. Studenții și elevii beneficiază de o zi de scutire de la cursuri”, se arată într-un anunț al Primăriei Sinaia.
Pe de altă parte, în perioada 10.11.2021-12.11.2021 se va desfășura „Maratonul vaccinării” în Campusul Universității Petrol – Gaze din Ploiești. Studenții, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și TESA au, astfel, posibilitatea să se vaccineze cu prima, a doua sau a treia doză de vaccin, în funcție de schema de vaccinare personalizată. Potrivit unei centralizări din data de 5 noiembrie a.c., la universitatea ploieșteană, din totalul de 248 de cadre didactice și didactic auxiliar, procentul persoanelor vaccinate era de 73,38%, iar la TESA – 58,95%.