Direcţia Silvică Prahova a scos la vânzare, pentru Sărbătorile de Iarnă, aproximativ 2.700 de pomi de Crăciun. Circa 2000 dintre ei sunt din specia brad, iar ceilalţi – molid.
După cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, coordonator Compartiment „Cultură şi Refacere”, din cadrul instituţiei, „ la fel ca în ultimii ani, brazii nu sunt tăiaţi din pădure, ci sunt produşi în culturi specializate din cadrul Direcţiei Silvice Prahova. Aceştia au beneficiat de lucrări specifice de îngrijire, cum ar fi ciupirea mugurilor laterali, descopleşiri etc, dobândind astfel un port deosebit, având înălţimi cuprinse între 1, 5 şi 6 metri înălţime”.
Preţurile diferă în funcţie de înălţime, aspect şi alte caracteristici, începând de la 90 de lei, TVA inclusă, până la câteva sute de lei.
Brazii autohtoni se livrează din toate pepinierele aparţinând Direcţiei Silvice Prahova, în toate ocoalele silvice din judeţ fiind înfiinţate culturi specializate de pomi de iarnă.
În afara bradului autohton, cei interesaţi pot achiziţiona Bradul nordman sau de Caucaz (Abies nordmanniana) şi Bradul alb (Abies concolor), care sunt livraţi în baloţi de pământ sau ghivece, avantajul acestora fiind acela că pot fi replantaţi în primăvară, în curţi şi grădini. Totodată, aduc şi o „pată de culoare” în amenajarea spaţiilor verzi.
Brazii nordmanzi şi cei argintii sunt proveniţi din culturi specializate aflate pe raza Ocolelor Silvice Sinaia, Doftana, Măneciu, Câmpina.
În acest context, prezentăm şi o postare de pe pagina de Facebook a Ocolului Silvic Câmpina:
„Moș Crăciun are nevoie pentru a lăsa cadourile de…un brad! Cu toții știm că sub Bradul de Crăciun găsim mult așteptatele cadouri. De aceea, anul acesta, Ocolul Silvic Câmpina pune la vânzare brazi din specia Abies nordmanniana ( Brad de Caucaz ). Aceștia au un port bogat, iar înălțimea este cuprinsă între 0.7-1.2 m, pentru a se adapta perfect în casa dumneavoastră. Prețul acestora este de 100 de lei/bucata fără TVA cu balot de pământ; 150 de lei/bucata fără TVA cu ghiveci.
Nu se asigură transport și livrare. Vânzarea se face de la locul de recoltare, pepinieră!”