Printre aceste localităţi se află şi comuna Păuleşti

V. Stoica

Problema apariției urșilor în zonele locuite a generat deja căutarea variantelor optime de intervenție în cazul exemplarelor agresive. Cum, potrivit legislației în vigoare, se poate acționa la nivel local fără a mai aștepta aprobare de la Ministerul Mediului, unele dintre primăriile prahovene au încheiat deja, prin achiziție directă, contracte cu cabinete medicale veterinare individuale, care ar trebui să intervină de urgență la nevoie.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, un cabinet veterinar din satul Strejnicu, comuna Târgșoru Vechi, a reușit să încheie contracte pentru prestarea de servicii veterinare de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu patru primării prahovene: din orașul Breaza și din comunele Cosminele, Telega și Păulești.
Dacă în localitățile de deal și de munte, aparițiile urșilor sunt deja aproape cotidiene, în sudul județului, exemplarele de urs au fost extrem de rar întâlnite. Cu toate acestea, în luna iulie a acestui an, pe DN1, la ieșirea din Ploiești spre Brașov, în dreptul localității Păulești, un pui de urs a fost lovit mortal de o mașină, iar participanții la trafic l-au scos în afara carosabilului, pentru a nu se produce și mai multe evenimente rutiere în zona respectivă.
Pe de altă parte, este foarte cunoscut cazul ursoaicei găsite pe o stradă din Ploiești, în anul 2015, în ajunul Crăciunului. Atunci, animalul a fost prins după ce a alergat pe străzile din nordul și estul municipiului Ploiești ore întregi. Ursoaica a fost văzută pentru prima dată în 24 decembrie, în zona Gării de Nord din Ploiești, de către un lucrător CFR, care a sunat imediat la 112. Reprezentanții Jandarmeriei, Poliției și Grădinii Zoologice Bucov au încercat mai bine de două ore să o captureze, după ce aceasta a fugit pe străzile orașului. În cele din urmă a fost capturată și a ajuns la Grădina Zoologică Bucov și, ulterior, la Sanctuarul Urșilor de la Zărnești.
Din nefericire, în cursul acestui an, mai mulți oameni au fost atacați de urși, în Breaza, Comarnic și în Telega, toți suferind răni extrem de grave în urma interacțiunii cu animalele sălbatice agresive.
Cel mai grav caz a fost cel al unui tânăr din Azuga, al cărui trup neînsuflețit a fost găsit în pădure, tot după un atac al unui urs.