Procurorii militari cercetează patru angajaţi ai Jandarmeriei Prahova

V.S. F.T.

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) a făcut public, la solicitarea presei, rezultatul anchetei demarate la nivelul Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova în legătură cu organizarea examenului de admitere în școlile de subofițeri de jandarmi. „Pe baza concluziilor comisiei de verificare a împrejurărilor în care candidaților care au susținut examenul de admitere la școlile de subofițeri ale Jandarmeriei la sediul IJJ Prahova le-a fost administrat un test greșit, conducerea Jandarmeriei a sesizat Parchetul Militar pentru existența unor suspiciuni rezonabile de săvârșire a unor fapte de natură penală, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către patru angajați ai IJJ Prahova. Comisia de anchetă nu a identificat indicii sau fapte de corupție, dar Jandarmeria va susține orice anchetă din partea autorităților competente pentru o clarificare completă a incidentului. Dorim să retransmitem tuturor cetățenilor că urmărim în permanenţă un tratament corect, echitabil şi egalitatea de şanse pentru fiecare participant la concursurile organizate de Jandarmeria Română și că nu va fi tolerată nicio abatere de la normele și procedurile aplicabile”, se arată într-o informare de presă transmisă de reprezentanții IGJR.
La sfârșitul lunii octombrie, polițistul Marian Godină semnala faptul că unii candidați la școlile de jandarmi, care au luat note de 2 și 3, au obținut nota maximă după contestații. Rezultatele după contestațiile la proba scrisă a examenului de admitere în Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani au stârnit o adevărată furtună atât în mediul online, cât și printre candidații care se consideră nedreptățiți de notele finale. În scandal au fost implicați candidații recrutați de Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova și cei care le-au furnizat – pare-se, din greșeală – un test-grilă eronat.
Inițial, reprezentanții Jandarmeriei arătau că „în urma unei erori, candidaţilor care au susţinut examenul de admitere la sediul IJJ Prahova li s-a administrat testul folosit pentru verificarea funcţionalităţii sistemului electronic de transmitere a subiectelor, nu testul unic de concurs. În conformitate cu prevederile legale, în rezolvarea contestaţiilor s-a decis acordarea punctajului maxim celor 11 candidaţi (7 pentru Şcoala de subofiţeri Drăgăşani şi 4 pentru Şcoala de subofiţeri Fălticeni). Instituţia noastră este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a avut loc acest incident singular (la concurs au participat peste 1600 de candidaţi în 51 de locaţii), în acest sens o comisie de verificare s-a deplasat imediat la sediul IJJ Prahova, pe baza constatărilor urmând a se dispune măsurile legale. Asigurăm toţi candidaţii că urmărim în permanenţă un tratament corect, echitabil şi egalitatea de şanse pentru fiecare participant la concursurile organizate de Jandarmeria Română, cu respectarea prevederilor legale”, precizau reprezentanții Jandarmeriei, după ce polițistul Marian Godină și mass-media au prezentat situația apărută la Inspectoratul Județean de Jandarmi Prahova.