FILE PHOTO: A logo is pictured on the headquarters of the World Health Orgnaization (WHO) in Geneva, Switzerland, June 25, 2020. To match Special Report HEALTH-CORONAVIRUS/AFRICA-CEPHEID REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Aproape 700.000 de persoane îşi vor pierde viaţa din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa dacă se menţine actuala tendinţă de contagiere, a avertizat Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează EFE, preluată de Agerpres.
Prognozele OMS arată că 25 de ţări din regiunea europeană – care include 53 de state din acest continent şi din Asia Centrală – riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secţiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022.
”Pentru a trăi cu acest virus şi pentru a ne continua viaţa de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard şi un rapel dacă ne este oferit, dar şi să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră”, a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.
Printre acestea se numără purtarea măştilor acasă, igiena mâinilor, ventilarea spaţiilor, păstrarea distanţei sau tusea în pliul cotului, ceea ce ar ajuta la „evitarea tragediilor şi pierderilor inutile de vieţi omeneşti”, precum şi la limitarea perturbărilor sociale.
OMS a recomandat totodată combinarea acestor măsuri cu intervenţii de sănătate publică, precum impunerea certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome de COVID-19, testarea, depistarea şi carantina.
Regiunea europeană se află sub o puternică influenţă a pandemiei: săptămâna trecută s-a dublat numărul deceselor zilnice până la 4.200 şi au fost depăşite cele 1,5 de milioane de decese de la începerea pandemia, care vor putea ajunge până la 2,2 milioane în primăvara anului viitorul, conform prognozelor actuale.
Transmiterea rapidă a virusului este favorizată de trei factori: predominanţa variantei Delta, ridicarea restricţiilor, scăderea temperaturilor şi reuniunile în interior, precum şi numărul încă mare de persoane nevaccinate.
Peste un miliard de doze de vaccin au fost administrate în regiune şi 53,5 % din populaţie a fost vaccinată cu ambele doze, însă cu decalaje mari între ţări, dintre care unele de abia au vaccinat 10 % din populaţie, în timp ce altele au vaccinat peste 80 % din populaţie.
Este şi motivul pentru care OMS a reamintit că vaccinurile sunt „vitale” pentru a preveni cazurile severe şi decesele şi că ratele de imunizare trebuie să crească, deoarece există dovezi care sugerează că protecţia pe care o oferă este în scădere.