ICDVV Valea Călugărească deține o colecție de 1.180 soiuri unice românești din vechiul sortiment al Podgoriei Dealu Mare, pe cale de dispariție

N.Dumitrescu

Potrivit specialiștilor din agricultură, în Prahova, anul 2021 aduce o producție bună de struguri la anumite soiuri. Astfel, conform conducerii Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ)Prahova, revenirea favorabilă a condițiilor meteorologice începând cu luna iunie a.c., după o primăvară capricioasă din punct de vedere al precipitațiilor și al temperaturilor, a dus la obținerea unei producții estimate, anul acesta, de 4,5 to/ha la struguri de masă și de 7 to/ha la struguri de vin. ”Dintre soiurile cultivate în arealul viticol al județului Prahova, în funcție de condițiile pedoclimatice, caracteristicile solului și ale tehnologiei de cultură aplicată, putem menționa câteva soiuri care au asigurat obținerea de producții ridicate: Merlot (15 to/ha), Fetească Neagră (12 to/ha), în timp ce producții mai scăzute se înregistrează la Fetească albă – 6 to/ha, Sauvignon Blanc- 6 to/ha”, se arată într-un răspuns solicitat, de către ziarul Prahova, conducerii instituției menționate. În context, se poate spune că producția de struguri din 2021 este mai bună decât aceea din ultimii doi ani, iar asta se vede foarte clar comparând producțiile din 2019 și 2020 care, ce este drept, au fost afectate de condițiile climatice nefavorabile. Mai exact, în 2019, grindina a dus la scăderea producției de struguri, care la struguri de masă a fost de 1,087 to/ha, iar la struguri de vin 2,762 to/ha, în timp ce, anul trecut, producția a fost scăzută din cauza secetei prelungite: struguri de masă- 3,657 to/ha, struguri de vin- 5,097 to/ha. La nivelul județului Prahova, anul acesta, suprafața cultivată cu viță de vie pe rod a fost de 7.551 ha, din care 230 ha soiuri struguri de masă și 7.321 ha soiuri struguri de vin. De precizat şi faptul că județul Prahova este renumit pentru cultivarea viței de vie, cea mai mare zonă viticolă a județului fiind Podgoria Dealu Mare, care se întinde de la Valea Călugărească până la Tohani inclusiv, această podgorie fiind renumită pentru cultivarea soiurilor nobile de struguri pentru vin care duc la obținerea de vinuri roșii de înaltă calitate. Potrivit ing. Daniela Drugea, director executiv adjunct în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova, la nivelul județului există inclusiv soiuri unice de struguri. Concret, în județul Prahova se cultivă, în prezent, pe suprafețe mici, soiul unic Negru Aromat, de către Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească (ICDVV), cu precizarea că se are în vedere extinderea cultivării acestui soi și în alte zone viticole din Podgoria Dealu Mare. De asemenea, ICDVV Valea Călugărească deține o colecție de 1.180 soiuri unice românești din vechiul sortiment al Podgoriei Dealu Mare -pe cale de dispariție, printre care se regăsesc Negru Vârtos și Negru Moale. Așa cum am mai aflat, în Prahova sunt 42 de unități de vinificație autorizate și care aplică tehnologii moderne de vinificație.