Nicoleta Dumitrescu

Ce întorsătură! S-au înțeles, până la urmă, cei din PNL și PSD să meargă, umăr lângă umăr, la guvernare, dar liberalii fierb. În sucul propriu, după ce s-au dumirit că, în urma negocierilor, reluate de atâtea și atâtea ori, ei s-au cam ales cu praful de pe tobă, ba chiar mai puțin decât atât, după cum o recunosc chiar și unii dintre cei care, inclusiv ieri, aveau statutul de miniștri interimari, un exemplu fiind Raluca Turcan.
Asta în timp ce social-democrații jubilează. Și chiar au și de ce, atât timp cât, pas cu pas, i-au determinat pe cei de la PNL să cedeze și să le cedeze cam tot ceea ce au poftit. Și au nouă ministere, considerate a fi cele mai puternice, printre care Finanțele, Economia, Transporturile, Agricultura Munca, Sănătatea, în timp ce PNL are opt ministere. Iar treziți, ca după o beție crâncenă, unora dintre liberali nici nu le vină să creadă în ce punct au ajuns. Dar i-a ajutat, ieri, Ludovic Orban, să se dumirească în privința acestui punct, acesta anunțându-și foștii colegi că și-a dat demisia din partid, după mai bine de 30 de ani de activitate în această formațiune politică, deoarece ”PNL a murit în pat cu PSD”! Iar asta nu este totul, deoarece, din cauza modului în care Florin Cîțu a reușit să negocieze cu PSD, voci importante din partid, care făceau, culmea, parte din aripa câștigătoare a PNL, adică a lui Cîțu, vor chiar mazilirea acestuia din urmă. Iar cea mai vocală s-a dovedit a fi Raluca Turcan care, printr-un mesaj postat pe un grup intern al partidului, a lansat un atac dur la adresa conducerii PNL, cerând inclusiv demisia noului președinte al PNL, respectiv a lui Cîțu. Aceasta i-a reproșat, printre altele, lui Cîțu, că este puțin spus că s-a negociat în genunchi, că mandatul lui este un lung șir de minciuni, greșeli și jocuri personale, cei care au negociat cu PSD ”milogindu-se la Ciolacu să prindă un colț de pâine”! Reproșurile Ralucăi Turcan la adresa lui Florin Cîțu – care, cu siguranță, i-au răcorit și pe alți colegi liberali – au pus degetul și pe altă rană, aceasta acuzându-l pe premier că ”este dispus să joace la poker și banii de pensii”, în contextul în care, mai susține Raluca Turcan, i-a reamintit faptul că de mai bine de o lună i-a tot spus că, din 26 noiembrie a.c., nu ar mai fi bani pentru pensii și alocații, pentru că s-au dat la rectificarea bugetară, ca premierul să dea bine la cifre în postările de pe rețelele de socializare!
Ce sinistru! Deși, după cum se vede, este un nou exemplu de politicieni care, după ce ar fi fost în stare să moară cu ei de gât, după cum se spune, a doua zi le arată, fără nicio tăgadă, ușa liderilor!
Așa este însă în politica din România, totul mergând pe prieteșug și duplicitate, dovedite, ulterior, prin vânzarea ori cumpărarea, pe doi arginți, a intereselor, mai ales personale.
Trist este însă faptul că, și de această dată, s-a invocat faptul că noua coaliție gândită pentru guvernare – dintre PSD, PNL și UDMR – este, evident, tot în interesul românilor! Deși, întotdeauna, partidele și liderii lor au urmărit doar cum să dea bine la electorat! Iar jocul acesta l-au făcut acum, din nou, mai ales social-democrații, anunțând că pachetul social, ce vizează majorările de pensii, alocații și salarii, a fost mult mai important chiar și decât funcția de premier! Asta spre disperarea liberalilor care, după ce s-au ales cu un colț de pâine, vorba Ralucăi Turcan, acum trebuie să stea în pat, adică la guvernare, cu dușmanul, PSD-ul invocat de Cîțu, care a spus că atât timp cât o să fie el președinte de partid nu o să facă pact cu acest partid. Ghinion, însă, iată că a și făcut! Și cât de repede, cu avizul Cotrocenilor!