Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) solicită coaliţiei parlamentare ca viitorul Executiv să acorde, din ianuarie, tichete de vacanţă personalului bugetar, potrivit unui comunicat remis de organizaţia patronală și preluat de Agerpres. „FPTR, singura federaţie reprezentativă la nivel de ramură turism, speră ca programul de guvernare negociat de coaliţia majoritară să fie însuşit şi îmbunătăţit de prim-ministrul desemnat şi să poată fi aplicat începând cu data de 01.01.2022, astfel încât să se acorde din nou vouchere de vacanţă inclusiv personalului bugetar, excluzând posibilitatea acordării primelor de vacanţă”, se precizează în comunicat.
Patronatele din turism consideră că aceste modificări sunt esenţiale pentru demararea unui program real la nivel naţional de refacere a sănătăţii oamenilor, implicit a forţei de muncă, după cei doi ani de pandemie.
Conform organizaţiei patronale, Comitetul Director al FPTR a înaintat aceste propuneri, prin Confederaţia Patronală UGIR, preşedinţilor principalelor partide politice parlamentare. Aceste propuneri au fost discutate şi agreate cu reprezentanţi ai unor confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional. „Estimam învestirea unui Guvern cu puteri depline până la data de 26.11.2021, care poate adopta ordonanţe de urgenţă: – adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, similară OUG nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care: să modifice OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă (art. 1 alin. 2), în sensul prelungirii perioadei de acordare a voucherelor de vacanţă personalului bugetar; modificarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, în sensul prelungirii perioadei în care articolele referitoare la reglementarea voucherelor de vacanţă nu se aplică; modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru a se menţiona că indemnizaţia de vacanţă se va acorda în continuare sub forma voucherelor de vacanţă, pe o anumită perioada de timp (perioada de timp menţionată în cele 3 acte normative de mai sus trebuie să fie similară; Legea bugetului de stat trebuie să prevadă alocarea de fonduri pentru voucherele de vacanţă acordate personalului din sistemul bugetar); – adoptarea unei legi de către Parlament, în procedură de urgenţă, în aşa fel încât să fie adoptată, promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial înainte de 1 ianuarie 2022; legea trebuie să vizeze aceleaşi aspecte menţionate mai sus”, sunt propunerile FPTR.
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc este singura structură patronală reprezentativă pentru sectorul turism, care angajează peste 73.000 de salariaţi, însemnând 37% din forţa de muncă angajată în acest sector.