Nicoleta Dumitrescu

Cu siguranţă, nici în scenariile și finalurile cele mai neașteptate, taberele social-democrate și liberale nu ar fi crezut că, dincolo de depunerea armelor, ca foste oponente, vor ajunge ca membrii lor să-și strângă mâna și să fie și parteneri. Parteneri într-o preconizată construcţie la guvernare PSD-PNL, alături de cei de la UDMR!
Ce întorsătură! Iar nopţile par că sunt mult prelungite către zori prin București, atât prin sediile centrale ale celor două formaţiuni politice, la Vila Lac, lumina aprinsă fiind văzută după miezul nopţii inclusiv pe dealul Cotrocenilor! Cine ar fi crezut că de ”PeSeDe” – denumirea formaţiunii politice care, în ultimii ani, a fost blamată de șeful statului ori de câte ori avea ocazia – va depinde, într-un final, rezolvarea crizei guvernamentale? Aproape că nu le vine să creadă nici social-democraţilor, dar nici liberalilor, cu atât mai mult liberalilor, care devin din ce în ce mai scindaţi, Ludovic Orban tot minunându-se și făcându-și cruce văzând la ce compromis se dedau cei care defilează acum cu ”echipa câștigătoare”! E adevărat, la fel de bulversaţi sunt inclusiv membrii și simpatizanţii celor două formaţiuni politice, având în minte nu doar sloganurile rostite în campaniile electorale, dar mai ales aversiunea, rostită public, în mod oficial, de cei mai importanţi oameni ai ţării, în mod special la adresa PSD.
Numai că, pe principiul ”Niciodată să nu spui niciodată!”, iată că s-a ajuns ca liberalii, după ce au văzut că nu mai pot reface fosta coaliţie cu cei de la USR ,să întindă mâna acelora de la PSD, în semn de pace. Să le facă inclusiv ochi dulci, deși, unora dintre social-democraţi, părând că le transmit ura pe faţă, le-ar fi scos și ochii, dacă ar fi putut, și să îi aibă pe post de trofeu în războiul care exista între cele două partide.
E adevărat, fiind vorba despre o dragoste mai mult de silă decât de milă, dar considerată ca fiind singura soluţie pentru a scoate ţara din criză, nu chiar toţi parlamentarii, atât de la PSD, cât și de la PNL, reușesc să treacă atât de ușor peste șocul încălcării orgoliilor și a principiilor, mai ales de partid.
Dovadă sunt cei de la PNL, care, rând pe rând, se aliniază în spatele lui Ludovic Orban, inclusiv unii dintre social-democraţi fiind de părere că venirea PSD la guvernare poate fi considerat cel mai mare eșec atât al PNL, cât și al șefului statului, deopotrivă, care a ţinut atât de mult la… ”guvernul meu”.
În noile condiţii, deși, până nu demult, partidele invocau că au toate soluţiile pe masă pentru construirea unui nou guvern, acum, pe această masă au fost puse la bătaie, între PSD și PNL, ce altceva decât funcţiile! În fapt, funcţiile, mai exact pretenţiile pentru funcţii, reprezintă principala cauză invocată când vine vorba despre putere, iar cât de mult contează la CV ocuparea unui scaun cât mai mare posibil s-a văzut inclusiv în luptele interne de partid.
Iar compromisul a devenit, iată, o garanţie în plus că, atunci când vine vorba despre împărţirea funcţiilor se poate trece inclusiv peste orgolii, deși fiecare lider în parte – atât Florin Cîţu, cât și Marcel Ciolacu – aproape se bătea cu pumnul în piept că n-ar face alianţa PSD- PNL despre care s-a tot vorbit în ultimele zile!
Acum, nu doar că se are în vedere o construcţie guvernamentală, dar se vorbește inclusiv de împărţirea funcţiilor- mai ales aceea de premier, prin rotaţie – nu pentru un an-doi, ci pentru șapte ani (!?!). Ca și când totul ar fi fost șers cu buretele, inclusiv dinspre Palatul Cotroceni! Iar asta este încă o dovadă că pentru putere se poate orice, absolut orice!