Ieri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertiza, la Strasbourg, că executivul UE va acţiona pentru a apăra „valorile comune” ale Uniunii Europene, după decizia Tribunalului constituţional polonez care contestă primatul dreptului european, relatează AFP şi dpa, preluate de Agerpres.
„Nu putem şi nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Comisia va acţiona”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, în prezenţa prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki.
”Sunt profund îngrijorată. Această decizie (a Tribunalului constituţional polonez, n.red.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unităţii ordinii legale europene’, a mai spus şefa Comisiei.
Ea a afirmat că există trei opţiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanşarea noului mecanism de protecţie pentru suspendarea plăţii fondurilor către Varşovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.
În replică, Mateusz Morawiecki, venit să se exprime în hemiciclul de la Starsbourg, a spus că Polonia respinge „şantajul” Uniunii Europene, şi a afirmat că, pentru ţara sa, Constituţia rămâne „legea supremă”.
„Resping acest limbaj al ameninţărilor sau al coerciţiei (…) Şantajul devine o metodă obişnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democraţiei”, a criticat Morawiecki într-un discurs de 30 de minute aclamat de susţinătorii săi.