N.D.

Ca urmare a încheierii procesului de votare a proiectelor declarate eligibile în cadrul proiectului Bugetare Participativă, ploieștenii au stabilit unde se vor duce cei 5% din bugetul de investiții al municipiului reședință al județului Prahova. Procesul de votare s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie, așa cum s-a stabilit printr-o hotărâre a legislativului local, Primăria Ploiești anunțând că, în urma analizării voturilor înregistrate pe platforma on-line, patru dintre cele cinci proiecte propuse s-au încadrat pentru prevedere bugetară în suma alocată prin Bugetarea Participativă.
Este vorba despre proiectele: “Optimizare zonă de parcare autovehicule Zona Malu Roșu – Str. Sergent Erou Mateescu Gheorghe”; “Siguranță! Fără entorse!”; Amenajare curte interioară a Colegiului Național “I.L. Caragiale”, Ploiești; Student Garden. ”Toate aceste proiecte vor fi incluse în lista de investiții și vor fi derulate de municipalitatea ploieșteană. Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% din bugetul de investiții al municipiului Ploiești. Bugetul Participativ reprezintă un instrument de management deschis, incluziv și transparent, care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide, în mod direct, cum se va cheltui un procent clar definit în acest sens din bugetul de investiții”, s-a menționat într-un comunicat transmis de Primăria Ploiești.
Reamintim faptul că, în cursul lunii iulie a.c., a fost lansată platforma pentru Bugetare participativă în Municipiul Ploiești (https://bugetareparticipativa.ploiesti.ro/) – o premieră la nivelul orașului – prin intermediul căreia ploieștenii au putut să propună proiecte pentru dezvoltarea municipiului, cele care vor primi cele mai multe voturi urmând să primească și alocări financiare pentru a fi puse în practică.
Tematica acestor proiecte a fost diversă – amenajare de spații verzi, locuri de joacă, urbanism, artă stradală; educație, cultură, știință, tineret și sport; protecție și asistență socială; sănătate; protecția mediului; turism; digitalizare și smart city, fiecare participant putând formula o singură propunere de proiect pentru fiecare dintre domeniile menționate. Propunerile înregistrate pe platforma menționată au fost incluse într-o listă generală, apoi au fost analizate de către o comisie specială de evaluare, existând și o serie de criterii în vederea validării. Inițial au fost admise cinci proiecte, în urma votului exprimat de ploieșteni până la sfârșitul lunii trecute în final rămânând patru, care vor primi și finanțare pentru realizarea lor.