V. S.

Laboratorul Sanitar Veterinar din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova este unul dintre cele mai performante din sudul României, aici efectuându-se diferite analize pentru mai multe județe din țară.
Cu toate acestea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova are nevoie de creșterea capacității de intervenție, în contexul apariției Pestei porcine africane, prin dotarea laboratorului cu echipamente performante. Aparatura nouă va fi utilizată în cadrul profilelor de Biologie moleculară și Serologie virală implicate direct în diagnosticul și supravegherea pestei porcine africane, astfel că se vor reduce timpii de diagnostic și va crește acuratețea diagnosticului care permite identificarea genomului virusului pestei porcine africane și a anticorpilor antivirusului pestei porcine africane. Valoarea estimată a echipamentelor este de 430.193 de lei.
Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la 14 octombrie 2021 mai erau active, la nivel național, 591 de focare de pestă porcină africană, dintre care 20 de focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 363.107 porcine (animale afectate din focarele active).