Lucian Avramescu

Văd că Sarsailă îl împinge pe președintele Iohannis să târască după el, pe gheţușul acestei ierni, cadavrul politic al nefericitului îngâmfat Cîţu-Superman. Nu este cel mai prost politician pe care l-a fătat, în ultimele decenii, România, în ieslea ei aurită de rumegătoare politice, dar este cel mai neinspirat și poate și cel mai ghinionist. A luat în figură, din plin, cel mai dur upercut al noului război mondial al nefericirii. Votat ca liberal, a ieșit de la urne ca pesedist, fiindcă în fiecare om fâsâie samovarul unui mic absolvent al grădiniţei Iliescu, așa cum pe Iohannis l-am votat ca sas și a ieșit de la cabină un dâmboviţean neaoș, de pe gârla cu același nume.

Șmecheria asta cu trasul de timp până la primăvară nu e nouă în reţetarul de prostit proști, dar pute rău în condiţiile în care Cîţu – de ce nu și-o fi zis Greuceanu sau Făt Frumos, de s-a repezit în Hollywood? – a reușit să adune, meritat, 80 la sută din antipatia populară într-un timp record. Asta nu pentru că ”n-are carismă” și nici pentru că vorbește de nu înţelegi nimic. La gura lui se înghesuie toate cuvintele deodată, de parcă ar fi oile la strungă.
Să fi rămas la hahalera Orban, ăla de se dă înţelept ca un bătrânel trecut prin luptele de la Turtucaia, vopsit matinal cu cel mai negru păr negru, iar nu mergea. ”Generaleee!, Votaţi Generalul!”, argatul din campanie a păpat destulă miere ca recompensă și vede oricine că-i expirat.
”Ţara trebuie guvernată!”, se aude un strigăt de redută până și la muribunzii care se sufocă de frig și de covid în sufrageriile ATI de pe asfalt. Cu cine?
Flăcăiașii de la USR-MINUS s-au retras strategic, după o ”alianţă de conjunctură cu extremiștii” (de conjunctură s-a aliat și Mussolini cu Hitler), făcând acum pe deștepţii că lumea uită, pesediștii, prea hârșiţi în arta ciorditului cu miliardul, nu se bagă, cerând, vezi Doamne, alegeri anticipate (ce parlamentar își va tăia craca unor ani de domnie?!) așa că același Cîţu, Fîţu, Mîţu va ieși cu 90 la sută voturi la a doua strigare.
România moare, statul a dat ortul popii, pandemia deschide toate ușile deodată cu facturile de curent și gaze triplate. Așa e în toată lumea! O fi, dar noi mai aveam i petrol și gaze, dar politica din ultimii treizeci de ani a vândut și solul, și subsolul , și ouăle de sub cloșcă.
De ce a mai intrat în colaps statul? De ce nu se mai poate uita omul la știri că-l apucă groaza, cum îmi spunea aseară un prieten din generaţia mea? De ce moare un român la fiecare cinci minute?
Mai e un vinovat – poporul. Noi suntem cei care urlăm pe străzi cu tricolorul înșfăcat ca o bâtă că nu e virus, noi suntem patrioţii Cîţu, Șoșoacă și Barna, noi suntem Iliescu, Băsescu, Iohannis. Da, noi!