Nicoleta Dumitrescu

189 de ocupații pe care nu le mai practică nimeni vor dispărea din Codul ocupațiilor din România, în timp ce alte peste 1.800, existente în momentul de față la nivelul țării, nu se regăsesc în acest document. Este concluzia unei recente întâlniri dintre ministrul Muncii și cei din cadrul Autorității Naționale pentru Calificări, discuția plecând de la faptul că acest cod este cu mult depășit de realitatea din piață, intenția fiind ca modificările care vor avea loc acum să includă, a anunțat chiar ministrul Raluca Turcan, toate ”meseriile viitorului”!

Dacă se face o trecere în revistă a acestui Cod al meseriilor, la simpla citire a unora dintre meseriile ce apar acum trecute, obligatoriu îți trebuie și un dicționar, pentru că altfel nu-ți dai seama despre ce ar putea să fie vorba. De pildă, chiar dacă pare ruptă din jargonul de mahala, prima ocupație de pe lista , în ordine alfabetică, este aburitorul de plută, în fapt fiind vorba despre un operator la instalațiile de prelucrare a lemnului și fabricare a hârtiei, alte ”specializări” care nu se mai practică în vremurile de față fiind filator de corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor și scuturător, iar exemplele pot continua. Cât privește îndeletniciri care pot fi încadrate fără nicio urmă de îndoială în categoria ”meseriilor viitorului”, e de așteptat ca acelea care au ca izvor, ca rădăcini, ca monedă, dar mai ales ca greutate domeniul politicii, să nu fie trecute în COR! Motivul ar fi calendarul alegerilor de aleși locali și aleși ai neamului o dată la patru ani, deși, în afară de președinte al Camerei Deputaților, președinte al Senatului, președinte al României, prim-ministru, în Codul ocupațiilor din România ”ocupația” de politician nu există oficial, deși aceasta se practică la greu, cu succes, indiferent de domeniu!
De altfel, de aburitori, de sfătuitori, de piloși, de propteliști, de …nepoţi şi nepoate – toate cu ghilimele – ministerele și palierele unu, doi, trei ale acestora, agențiile, direcțiile deconcentrate și câte și mai câte instituții care au legătură cu statul sunt pline de cei care au ajuns în funcții doar pentru că au avut și au, încă, legătură cu politica. Politica, un domeniu care, deși nu este trecut în COR, reușește, o dată la patru ani, să scoată pe bandă specialiștii specialiștilor, meseriașii meseriașilor!
E nevoie de specialiști în mediu, în ape, în agricultură, în economie ori în alte domenii considerate, pe vreme de campanie electorală, domenii mai mult decât importante? Partidul are oamenii cei mai pregătiți pentru aceste funcții, doar o simplă coincidență fiind faptul că persoanele nominalizate și ”unse” pe post sunt fie copii de primari ai partidului X, fie foști lideri de organizație locală sau județeană ai partidului Y – obligatoriu dintre cele care sunt la guvernare – sfătuitori, oameni de încredere care au pus umărul ca formațiunile politice să aibă cât mai multe voturi sinonime cu puterea. Așa și-au găsit mulți de lucru în ultimii 30 de ani, dar, ca în ultimii ani, inclusiv în vremurile de față, nu s-au mai văzut așa modalități și criterii subiective în a numi pe cineva pe un post de conducere. N-a contat că au lipsit studiile de specialitate, experiența, au cântărit cel mai mult doar recomandările, cele de la partid, recomandări care au făcut să dea naștere, după cum se vede, la…meseriile viitorului, care sună mult și bine pentru unii!