Din 28 septembrie, în România va începe administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID, a anunțat ieri premierul Florin Cîțu, potrivit Hotnews. A treia doză de vaccin poate fi administrată nu mai devreme de 6 luni după doza a doua. A treia doză se va face doar cu vaccin cu ARN Mesager (Pfizer sau Moderna), indiferent cu ce vaccin s-au făcut primele două doze. Doza 3 poate fi administrată oricărei persoane care are cel puțin 6 luni de la doza 2, însă este recomandată în primul rând persoanelor vulnerabile – cu vârsta peste 65 de ani sau care suferă de boli cronice – și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.Ulterior, și Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat că va începe administrarea dozei 3 de vaccin.
Potrivit Comitetului de Coordonare a Vaccinării, doza 3 este recomandată următoarelor categorii : persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin produs de Pfizer&BioNTech sau Moderna.