Violeta Stoica

Spitale importante din județul Prahova, printre care se regăsesc Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul CF Ploiești, vor aloca, de luni, 27 septembrie, mai multe paturi pentru pacienții diagnosticați cu SARS Cov2. Decizia a fost luată miercuri după-amiază, în cadrul unei ședințe ale autorităților prahovene.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a aprobat măsurile pentru pregătirea spitalelor din Prahova – conform planului de reziliență județean – prin care numărul paturilor destinate pacienților cu coronavirus în spitalele prahovene va crește la 508, din care 26 la Terapie Intensivă (16 la Spitalul Județean și 10 la Spitalul Câmpina). Decizia ar trebui să intre în vigoare din 27 septembrie. La această dată sunt 370 de paturi pentru pacienții suspecți sau confirmați Covid.
Prin hotărârea CJSU, s-a stabilit ca, începând de săptămâna viitoare, Spitalul Județean de Urgență va asigura 153 de paturi (din care 16 la ATI) pentru patologia Covid; Spitalul CF Ploiești – 76 de paturi; Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna – 19 paturi; Spitalul de Psihiatrie Voila – 40 de paturi destinate bolnavilor Covid cu afecțiuni psihice; Spitalul de Pneumoftiziologie Florești – numărul de paturi urmează să fie stabilit ulterior; Spitalul SC Wia Kineto Dent SRL – poate operaționaliza șapte paturi.
De precizat că, în prezent, cele 370 de paturi existente pentru pacienții Covid sunt repartizate astfel: Spitalul Județean – 120 paturi (inclusiv ATI), Spitalul Municipal Câmpina – 75 (inclusiv ATI), Spitalul de Boli Pulmonare Breaza – 20 paturi, Spitalul Voila – 20 de paturi, Spitalul CF Ploiești – 10 paturi (suspecți), Spitalul Drajna – 10 paturi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploiești – 22 paturi, Spitalul Băicoi – 15 paturi, Patrick Medical Center – 57 de paturi, Dentirad Hospital – 16 paturi și Sfânta Sofia Hospital Med – 19 paturi.
De asemenea, se va solicita CNCCI identificarea și detașarea de medici, astfel: pentru Spitalul Județean de Urgență – șase medici specialitatea ATI sau rezidenți în ani terminali ATI; pentru Spitalul Municipal Câmpina – doi medici ATI sau minimum un medic și un rezident ATI; pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna – doi medici pneumologi.
Pentru Ambulanța Prahova, se va solicita încetarea detașării a 10 medici rezidenți angajați la SAJ Prahova, care sunt detașați în prezent în alte județe și redistribuirea de la alte servicii județene a unui număr de 50 de posturi neocupate în starea de alertă (20 de asistenți medicali, cinci operatori registratori medicali de urgență și 25 de ambulanțieri).
Spitalele non-Covid cu secții de Medicină Internă vor prelua pacienți de la Spitalul Județean de Urgență astfel încât să poată fi asigurată asistența medicală pentru pacienții Covid.