Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Așteptăm cu interes rezultatele anchetei demarate de DNA în privința achiziției absurde a 120 de milioane de doze de vaccin! Vom vedea cine se va face vinovat de cumpărarea unei cantități uriașe de vaccinuri, mult peste nevoile românilor…
Din 27 decembrie 2020 și până pe 22 septembrie 2021, în România au fost utilizate doar 9.987.918 doze de vaccin. Date oficiale, nu inventate de noi, ci făcute publice de instituțiile aflate în subordinea premierului Florin Cîțu (detalii aici https://vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-22-09…/). Nici 10 milioane de doze din cele 120 de milioane contractate de Guvernul României! Însuși premierul Cîțu și-a asumat personal conducerea campaniei de vaccinare și negocierile cu Comisia Europeană!
Partidul Social Democrat a tras nenumărate semnale de alarmă privind achiziția unei cantități ilogice de vaccinuri, iar în urmă cu mai bine de o lună am solicitat explicații din partea Guvernului. Chiar în nota de fundamentare a OUG privind ”valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID 19, achiziționate de statul român”, se arată că România a semnat patru contracte cu furnizorii de vaccinuri cu ”obligația de a cumpăra”, potrivit tabelului de alocare convenit cu Comisia Europeană. În același document, se arată că, ”din vaccinurile autorizate la nivel european, România a contractat deja 56.294.434 de doze care vor fi livrate până la finalul anului 2021”. Deci, despre ce vorbim?
Premierul Cîțu (PNL) trebuie să răspundă de ce România se îndatorează masiv ca să plătească peste 1,5 miliarde de euro pentru 120 de milioane de doze de vaccin. De asemenea, și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR-PLUS), este necesar să vină cu lămuriri asupra modului în care s-au încheiat contractele. În fața românilor, nu pe Facebook, nu în dispute puerile pe paginile de socializare!
Cearta lor pe ciolan nu trebuie să afecteze sănătatea și banii românilor!
Să explice ambii demnitari ai statului de ce a fost nevoie de o cantitate aberantă de vaccinuri, în condițiile în care era nevoie de maximum 32 de milioane de doze, suficiente pentru toată populația de peste 12 ani!
Cum a făcut finanțistul Cîțu calculele, pentru că, indiferent ce ar spune despre achizițiile de vaccinuri, este exclus din start să nu fi cunoscut toată procedura.
În plus, este foarte curioasă graba cu care Florin Cîțu impune a treia doză de vaccin, chiar după ce DNA a anunțat că anchetează achiziția.