Un somn bun este incredibil de important pentru sănătatea dvs. De fapt, felul în care vă odihniți în pat în dormitor este la fel de important ca să mâncați sănătos și să faceți mișcare. Din păcate, există multe lucruri care pot interfera cu modelele naturale de somn. Oamenii dorm acum mai puțin decât în ​​trecut, iar calitatea somnului a scăzut, de asemenea.

Iată 6 motive pentru care somnul bun este atât de important.

1. Somnul prost este corelat cu greutatea corporală mai mare

Somnul prost este puternic legat de creșterea în greutate. Persoanele cu o durată scurtă petrecută dormind în pat în dormitor tind să cântărească semnificativ mai mult decât cele care au parte de un somn adecvat.

De fapt, durata scurtă a somnului este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru obezitate. Într-un studiu amplu de revizuire, copiii și adulții cu o durată scurtă de somn au fost cu 89% și, respectiv, cu 55% mai predispuși să dezvolte obezitate.

Se crede că efectul somnului asupra creșterii în greutate este mediat de numeroși factori, inclusiv hormoni și motivația pentru exerciții fizice. Dacă încercați să slăbiți, somnul de calitate este absolut crucial.

2. Persoanele care dorm bine tind să mănânce mai puține calorii

Studiile arată că indivizii care nu dorm bine au un apetit mai mare și tind să mănânce mai multe calorii. Privarea de somn perturbă fluctuațiile zilnice ale hormonilor apetitului și se crede că provoacă o reglare slabă a poftei de mâncare.

Aceasta include niveluri mai ridicate de grelină, hormonul care stimulează pofta de mâncare și niveluri reduse de leptină, hormonul care suprimă pofta de mâncare.

3. Un somn bun poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea

Somnul este important pentru diferite aspecte ale funcției creierului. Aceasta include cunoașterea, concentrarea, productivitatea și performanța. Toate acestea sunt afectate negativ de lipsa de somn.

Un studiu asupra stagiarilor medicali a oferit un exemplu bun. Stagiarii cu program tradițional, cu ore de lucru prelungite de peste 24 de ore, au făcut cu 36% mai multe erori medicale grave decât stagiarii cu un program care le-a permis mai mult somn. Un alt studiu a constatat că prea puțin somn în pat, în dormitor poate avea un impact negativ asupra unor aspecte ale funcției creierului într-un grad similar cu intoxicația cu alcool.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că somnul bun îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și îmbunătățește performanța de memorie atât a copiilor, cât și a adulților.

4. Un somn bun poate maximiza performanța atletică

S-a demonstrat că somnul îmbunătățește performanța atletică. Într-un studiu realizat pe jucători de baschet, s-a arătat că somnul mai lung îmbunătățește semnificativ viteza, acuratețea, timpii de reacție și bunăstarea mentală.

Durata mai mică a somnului a fost, de asemenea, asociată cu o performanță slabă la exerciții și o limitare funcțională la femeile în vârstă. Un studiu efectuat la peste 2.800 de femei a constatat că somnul prost era legat de mersul mai lent, rezistența la aderență mai mică și dificultăți mai mari de a desfășura activități independente.

Dacă doriți să vă îmbunătățiți performanța sportivă, petreceți mai mult timp odihnindu-vă în pat în dormitor.

5. Persoanele care dorm prost au un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral

Calitatea și durata somnului pot avea un efect major asupra multor factori de risc pentru sănătate. Aceștia sunt factorii despre care se crede că determină bolile cronice, inclusiv bolile de inimă.

O analiză a 15 studii a constatat că persoanele care nu dorm suficient au un risc mult mai mare de boli de inimă sau accident vascular cerebral decât cele care dorm 7-8 ore pe noapte.

6. Somnul afectează metabolismul glucozei și riscul de diabet de tip 2

Restricția experimentală a somnului afectează zahărul din sânge și reduce sensibilitatea la insulină.

Într-un studiu efectuat pe bărbați tineri sănătoși, restricționarea somnului la 4 ore pe noapte timp de 6 nopți la rând a cauzat simptome de prediabet. Aceste simptome au dispărut după o săptămână de durată crescută a somnului.

Obiceiurile proaste de somn sunt, de asemenea, puternic legate de efectele adverse asupra zahărului din sânge la populația generală. Cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte s-au dovedit în mod repetat că prezintă un risc crescut de diabet de tip 2.