Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti, împreună, sub acoperişul impozantei clădiri de pe strada Gheorghe Doja

V. Stoica
Fl. Tănăsescu

După o așteptare de un sfert de secol și nenumărate probleme apărute, în timp, pe șantierul clădirii aflate în imediata apropiere a centrului municipiului Ploiești, săptămâna viitoare va fi dat în folosință Palatul de Justiție, imobilul de peste 19.000 de metri pătrați suprafață desfășurată în care vor funcționa Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova. De fapt, încă din 1 septembrie sunt programate aici primele ședințe de judecată.
Clădirea Palatului de Justiție Prahova, compusă din demisol, parter, mezanin și cinci etaje, cuprinde 229 de camere, cu o suprafață totală de 6.271,84 mp, 14 săli de ședință, cu suprafață totală de 1.684 mp, 60 de grupuri sanitare (94 de cabine), cu suprafață de 417,21 mp, 136 de holuri, cu o suprafață de 5.831,32 mp.
Luna septembrie 2021 va fi, cu siguranță, un punct de reper pentru magistrații, avocații, procurorii prahoveni și din instanțele care își desfășoară activitatea în aria de acoperire a Curții de Apel Ploiești, cât și pentru justițiabili.

Palatul de Justiție Prahova, situat pe strada Gheorghe Doja din Ploiești, la numărul 42, este cel de-al doilea obiectiv derulat de Ministerul Justiţiei, după Palatul de Justiţie din Bucureşti, atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi din cel al suprafeţei desfăşurate.
La începutul acestei săptămâni, încă se lucra atât la interior (unde angajații firmei de construcții făceau ultimele retușuri), cât și la exterior (în zona parcării aflate la subsolul clădirii). Pe de altă parte, se fac și ultimele verificări ale instalațiilor înainte de inaugurarea noului sediu, dar și pentru stabilirea traseelor pe care ar trebui să le urmeze angajații sistemului penitenciar și ai centrelor de reținere atunci când se prezintă la instanță cu reținuții, arestații preventiv sau persoanele private de libertate.
Comparativ cu celelalte sedii, noua clădire din centrul Ploieștiului dispune și de zeci de locuri de parcare, inclusiv pentru persoane cu deficiențe locomotorii, dar și spații de așteptare, în exteriorul imobilului, unde se află bănci acoperite, care vor putea fi utilizate de către justițiabilii aflați în așteptarea începerii ședințelor de judecată. Inclusiv spațiile destinate avocaților sunt mult mai adecvate pentru desfășurarea activității apărătorilor celor implicați în procesele civile sau penale.

Șantier de 24 de ani

Povestea clădirii de pe strada Gheorghe Doja a început în anul 1997, când s-a deschis șantierul care avea să devină ani la rând o pată pe obrazul Ploieștiului. Din cauza problemelor financiare, prima societate contractantă a intrat în faliment. Au urmat câțiva ani de liniște totală pe șantier.

Ulterior, potrivit portalului Curții de Apel Ploiești, “prin H.G. nr.874/14.11.2013 a fost modificată H.G.nr.273/2012 pentru aprobarea indicatorilor tehnico–economici ai obiectivului de investiţii Palatul de Justiţie Prahova, iar procedurile privind continuarea lucrărilor la obiectivul de investiţii s-au derulat prin intermediul Direcţiei de Implementare a Programelor Finanţate din Împrumuturi Externe din cadrul Ministerului Justiţiei. În urma finalizării lucrărilor de reproiectare în baza contractului încheiat de Ministerul Justiţiei cu S.C. IPCT S.A. Bucureşti, a fost declanșată procedura de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor pentru finalizarea obiectivului de investiții.

În anul 2016 s-au demarat lucrările de execuție în baza proiectului tehnic întocmit de S.C. IPCT S.A. Bucureşti, finanţate prin Acordul de Împrumut nr. 4811 – RO încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ratificat prin Legea nr.205/2006, cu modificările şi completările ulterioare”.
Potrivit aceleiași surse, contractul de execuție a fost încheiat în data de 02.12.2015 de Ministerul Justiției cu S.C. Rotary Construcții S.R.L. București și, după mai multe amânări privind termenul de finalizare, clădirea este acum gata să găzduiască cele mai importante instanțe din județul Prahova: Tribunalul și Curtea de Apel.