Sfântul Ioan de Rila (cca. 867 – 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar şi unul dintre cei mai reprezentativi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinţi canonizaţi după încreştinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar cât şi al primului aşezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. Sfântul Ioan de Rila s-a născut în anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astăzi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Ţarul Simeon I cel Mare, şi cu fiul celui din urmă, Ţarul Petru I.Era cunoscut, încă din timpul vieţii, ca făcător de minuni. Vestea aceasta s-a răspândit cu uşurinţă în întreaga ţară, ajungând până în capitala Imperiului Bulgar.
Cu puţin înainte de moartea sa (18 august 946), Sfântul Ioan de Rila şi-a scris „Testamentul” ce se păstrează până în zilele noastre.
Sfântul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva începând cu anul 2002. Este prăznuit pe 18 august şi pe 19 octombrie.