Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Partidul Social Democrat a propus o serie de amendamente la Legea consumatorului vulnerabil, astfel încât familiile cu venituri modeste să fie protejate în fața avalanșei creșterii prețurilor, determinată de majorarea tarifelor la energie!
În primul rând, Legea consumatorului vulnerabil este necesar să intre în vigoare după 30 de zile de la adoptarea ei, și nu în septembrie 2022, cum prevede forma adoptată la Senat.
De asemenea, PSD a propus creșterea plafonului de venituri prin care este definit consumatorul vulnerabil: de la 810 lei – la 1.149 lei pe membru de familie și de la 1.445 lei – la 2.053 lei pentru persoana care locuiește singură. În plus, un alt amendament este indexarea cu rata inflației a tuturor sumelor acordate ca sprijin pentru consumatorii vulnerabili.
Cu toate acestea, amendamentele menționate rezolvă doar parțial problemele sociale provocate de liberalizarea necontrolată a pieței de energie, întrucât există constrângeri legate de principiul bicameralismului, care nu permite modificări structurale față de forma adoptată deja de Senatul României. De aceea, este nevoie de promovarea unor noi proiecte legislative destinate sprijinirii populației, astfel încât cetățenii să nu mai resimtă atât de mult creșterile de prețuri. În prezent, Partidul Social Democrat lucrează la un proiect de lege distinct care să le ofere cetățenilor cu venituri mici o protecție suplimentară în fața creșterii exagerate a tarifelor la energie și la gaze naturale. Proiectul de lege propus de PSD urmează să fie depus după începerea sesiunii parlamentare. Vom solicita dezbaterea acestuia în procedură de urgență, pentru ca măsurile de protecție a consumatorilor vulnerabili să poată fi implementate până în iarnă.