Nicoleta Dumitrescu

 

E din ce în ce mai mult spectacol în curtea liberalilor, iar confruntarea pentru câștigarea președinției partidului, cu cât se apropie data congresului, cu atât este și mai acerbă, nefiind zi în care unul dintre competitori să nu-i arunce mănușa celuilalt.

Astfel că, mai nou, bătălia a ajuns la faza pe… demisii, luni seară, invitat la un post de televiziune, Ludovic Orban anunțând că își va da demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă nu va câștiga competiția pentru șefia partidului, punctând însă că și Florin Cîțu ar trebui să renunțe la statutul de premier dacă nu va ajunge președintele PNL, întrucât acesta nu ar mai avea, astfel, legitimitate și autoritate pentru a exercita această funcție.
Unde a ajuns și politica asta! Numai că această confruntare internă, pentru câștigarea statutului de lider de partid, demonstrează cât de la putere poate să fie politica, în adevăratul sens al cuvântului, fără de care, de altfel, nimic, în momentul de față, nu mai mișcă.
Trist este însă faptul că, deși se cam știe cam care sunt opinia și încrederea românilor în ceea ce privește clasa politică, politicienii nu se fereresc să negocieze și să treacă de la o tabără în alta, evident doar pentru funcții. Pentru că, acum, puterea este egală cu funcțiile și invers.
Cât îi privește pe liberali, pe anumiți liberali, acum aflați într-o anumită tabără, aceştia nu uită cum și în ce mod s-au făcut negocierile pe funcții și ministere cu partidele aflate în momentul de față la guvernare, și în acest caz fiind aplicată varianta de negociere moștenită de la alte partide atunci când se formează noul guvern: una – funcție – mie, una – funcție – ție! Or, cum să se uite că Orban și-a negociat inclusiv funcția pe care acum acesta o deține, de președinte al Camerei Deputaților? În acest caz, anunțul ca numărarea voturilor pentru președinția PNL să se facă punând demisiile pe masă, așa cum a sugerat luni seară Ludovic Orban, nu poate să fie decât un răspuns la strategia pe care o pregătesc de fapt cei din aripa Cîțu, care de pe acum se văd câștigători, imediat după numărarea voturilor, pe 25 septembrie, la Congresul PNL, ajunsă evident și la urechile lui Orban.
Practic, sacrificarea unui lider face și ea parte din culisele și bucătăria internă a politicii, inclusiv românești, spălatul rufelor și întinderea lor la soare, în văzul tuturor, fiind considerate acum un fel de împletitură aparte dintre democrație și libertate a exprimării, din care fiecare membru de partid înțelege ce vrea. Că votanții lor se așteptau cu totul la altceva, nu mai contează, probabil considerându-se faptul că până la următoarele alegeri mai e ceva timp, iar spectacolul de acum ar putea să fie dat uitării.
Cer este că, după cum se vede, când e vorba despre putere și funcții, între politicieni acest lucru nu prea se uită, deviza lor fiind că, până la urmă, roata se învârtește!