V. Stoica

O bacterie foarte periculoasă și extrem de contagioasă – Clostridium perfringens – a pus pe jar zeci de mii de locuitori din zona municipiului Câmpina. La finalul săptămânii trecute, pentru a anunța populația despre pericolul de la robinet, autoritățile au emis un mesaj Ro-Alert în care se preciza că apa din casele câmpinenilor nu este potabilă!
Este cel mai grav caz apărut în județul Prahova în ultimii ani, deși, conform rapoartelor anuale ale Direcției de Sănătate Publică Prahova, prezența Clostridium perfringens a mai fost semnalată în rețelele de alimentare cu apă din unele localități prahovene.
La Câmpina, potrivit Direcției de Sănătate Publică, neconformitățile la calitatea apei pentru Clostridium perfringens au fost confirmate într-o probă de apă recoltată în data de 10 august din sistemul de aprovizionare al municipiului Câmpina.
Se pune însă întrebarea dacă sănătatea locuitorilor orașului a fost afectată, în intervalul de la prelevarea probelor și până la anunțul oficial făcut de autorități, vineri seară. Răspunsuri care ar trebui să vină tot de la Direcția de Sănătate Publică.
În cazul infectării cu Clostridium perfringens, simptomatologia debutează în maximum 24 de ore de la ingestie. Se manifestă inițial prin durere localizată la nivelul epigastrului, greață și diaree apoasă, care nu durează însă mai mult de 24 de ore. În cazuri foarte rare, pot apărea și febră și vărsături. Specia Clostridium perfringens poate genera forme severe de infecție alimentară, în special în cazul copiilor și persoanelor trecute de 60 de ani.

Prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, a solicitat, sâmbătă, reprezentanților Gărzii de Mediu – Comisariatul județean Prahova și celor ai Direcției de Sănătate Publică Prahova să demareze o anchetă în municipiul Câmpina pentru stabilirea cauzelor care au condus la infestarea apei cu bacteria Clostridium perfringens.
Având în vedere amploarea alertei atât la nivelul populației, cât și al autorităților, situația apărută trebuie să aibă cât mai curând o explicație, astfel încât zeci de mii de prahoveni să nu trăiască cu teama de a consuma apa de la robinet pentru băut, cât și pentru prepararea hranei.
Pe lângă prima atenționare, de vineri seară, în care oamenii erau informați că apa de la robinet nu poate fi folosită nici la băut și nici la prepararea mâncării, Hidro Prahova, operatorul județean de apă, a anunțat și efectuarea lucrărilor programate de spălare-igienizare a rezervorului de apă Muscel – Câmpina, cu volumul de 2000 mc. Pe de altă parte, operatorul a precizat și că procedurile de igienizare au început încă din data de 13 august 2021, fără oprirea furnizării, întrucât au existat resursele necesare pentru asigurarea consumului. Pe parcursul lucrărilor de igienizare de ieri, necesarul de apă al populației afectate de întrerupere a fost asigurat cu ajutorul containerelor prezente în mai multe zone, astfel încât să asigure continuitatea alimentării cu apă potabilă și un acces facil pentru utilizatorii din sectoarele afectate de întrerupere.
Se pare că doar municipiul Câmpina a fost afectat de bacteria Clostridium perfringens, potrivit Hidro Prahova SA. Societatea a informat abonaţii din oraşele Breaza şi Băicoi, dar și pe cei din comunele Bănești, Telega, Aluniş, Brebu (satele Brebu şi Pietriceaua) că apa potabilă distribuită în aceste localităţi îndeplineşte toate condiţiile de potabilitate prevăzute de legislaţia în vigoare şi poate fi consumată fără restricţii.
„Avertizările privind calitatea apei potabile, comunicate populaţiei din municipiul Câmpina, sunt valabile numai pentru această localitate”, au menționat reprezentanții Hidro Prahova.
Cu toate acestea, locuitorii comunei Poiana Câmpina au fost afectați, la rândul lor, de problema existentă în municipiul Câmpina, pentru că Hidro Prahova a luat măsura furnizării cu program a apei potabile pentru abonații din comuna Poiana Câmpina, în urma restricţiilor sanitare din municipiul Câmpina, precum şi pe fondul unui consum foarte ridicat. Până la soluţionarea situaţiei privind calitatea apei în Câmpina, ca o măsură suplimentară de precauţie, a fost necesară oprirea uneia din sursele de alimentare cu apă ale comunei Poiana Câmpina, care provenea din municipiul Câmpina. „Ca urmare, pentru abonaţii din comuna Poiana Câmpina, apa va fi oprită între orele 9:00-18:00 pentru refacerea resurselor de apă, urmând ca în intervalul 18:00-9:00, distribuţia să fie reluată în regim normal. Acest program va fi menţinut până la soluţionarea situaţiei privind restricţiile sanitare din municipiul Câmpina şi redeschiderea acestei surse de alimentare cu apă”, a mai anunțat Hidro Prahova.