V. Stoica

Cu toții ne-am obișnuit cu imaginea fazanilor comuni: masculii cu cozile lor lungi și bifurcate, cu un penaj care trece prin nuanțe de maro, auriu, alb și negru și cu un cap cu penaj negru-albăstrui și mult mai insipidele femele, cu penajul lor maro-cenușiu, care nu ies cu nimic în evidență, comparativ cu mândrii bărbătuși.
Fazaneria Gherghița ascunde o adevărată comoară. Printre zecile de mii de fazani comuni, se regăsesc și exemplare excepționale, de o frumusețe rară. Sunt fazanii exotici cunoscuți drept fazanii regali, argintii, diamant sau aurii, care au devenit mândria reprezentanților fazaneriei Gherghița, administrată de Ocolul Silvic Ploiești din cadrul Romsilva-Direcţia Silvică Prahova.
Fazaneria Gherghița are o suprafață de 25 de hectare, aflându-se în pădurea cu același nume, din județul Prahova. Recunoașterea de care se bucură această crescătorie vine și din dotările care se găsesc aici. Potrivit Romsilva, fazaneria din Prahova deține o hală de incubație, o cameră de depozitare a ouălor, hale de creștere a puilor de fazani, filtru sanitar, magazii, padocuri de reproducție și voliere de stocaj cu o suprafață de opt hectare, pentru creșterea puilor. Doar anul trecut, în 2020, producția crescătoriei de la Gherghița a fost de 21.000 de pui de fazan.
La nivel național, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei fazanerii, la Gherghița, Ghimpați și Pișchia, unde anual cresc peste 35.000 de fazani, din aceștia în jur de 15.000 fiind folosiți pentru repopularea celor 251 de fonduri cinegetice gestionate de Romsilva la nivelul întregii țări.
Ferma de fazani din pădurea Gherghița a fost înființată în 1972, devenind ani la rând o importantă sursă de fazani pentru vânătoare atât pe fondurile din România, cât și din străinătate.