În vara lui 1961 ,175 de elevi au dat BAC-ul( atunci se numea „Examen de Maturitate”) scris la două materii şi oral la 7 materii, într-o singură zi. Clasele A,B,C au avut profil „Real”, iar D şi E -profil „Uman”. În anii 1959 şi 1960, „prin muncă patriotică „am participat la reconstrucţia aripii de sud a liceului,inaugurată în 7 mai 1961.
În 14 februarie 1956, lua naştere Muzeul Regional de Ştiinţele Naturii. Muzeul funcţiona în incinta cladirii Palatului Culturii din Ploieşti ,care a fost construită în anul 1923, iar la cârma lui se afla prof. emerit Margareta Moşneaga, care a pus bazele primelor colecţii. Doamna Margareta Moşneaga era profesoara noastră de Biologie ,iar cercul de elevi din liceu era coordonat de nepoata sa, colega noastră de la XID, Magda Moşneaga,viitoarea profesoara şi directoare a Casei Pionerilor din Ploieşti, care a contribuit prin activitatea sa la îmbogăţirea materialului didactic al muzeului şi la aranjarea lui la muzeu.
Am trăit în „monarhie”, „republică populară”, „republică socialistă” şi „economie de piaţă”. Am cântat 5 imnuri naţionale.Omenirea, în cursul vieţii nostre, a cunoscut beneficiile şi ororile energiei nucleare, cucerirea cosmosului-om pe lună, elicopter pe Marte, dar şi era primului transplant de cord.
Ce suntem acum , după ce majoritatea dintre noi am trecut prin etapele vieţii de părinţi , bunici, pensionari? Citez din gândurile colegului Ovidiu Nicolescu:”..Ce înseamnă colegii de liceu pentru mine?O părticică din viaţă,care tăieşte în mine.Tinerii de acum 60 de ani, uşor marcaţi de „buline”.
Şi-l citez din nou:
„Ce este important la 60 de ani de la terminarea liceului?Să simţi că îţi doreşti să fii acelaşi ” tu” mereu.”
Noi, aceşti „sufletişti marcaţi cu bulină ” am făcut un pas spre „nemurire”, cerând în scris Consiliului de administraţie al „Colegiului Naţional -Mihai Viteazul” ca una dintre sălile de clasă de la etajul unu -aripa de sud -să poarte numele „PROMOŢIA 1961”, ca recunoaştere a efortului pe care l-am depus la reconstrcţia ei.
De asemenea, având în vedere că în această locaţie a funcţionat înainte Liceul „Sf. Petru şi Pavel” , să se atribuie unei clase din aripa de nord a colegiului numele unor personalităţi care au învăţat aici. Nominalizăm, de exemplu, academician Eugen Simion. Avem acceptul domnului academician pentru acest lucru.
Mai propunem ca unei clase să i se dea numele profesoarei emerit Margareta Moşneaga, care a activat în cadrul liceului şi care a avut un important merit în realizarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Ploieşti. Menţionâm că nepoata dânsei, prof. Magda Moşneaga, a fost absolventă a acestei promoţii.

11 ani de şcoală şi 60 ani de când suntem COLEGI! O viaţă! Un roman!

I-am dat şi un titlu : ” Viaţa noastră de elevi!”
Primul volum ” VIVAT-Jubileu 50″ 1961-2011, editat într-o formă excelentă cu ajutorul integral al colegului nostru, prof.univ.dr.ec.- OVIDIU NICOLESCU – A.S.E. Bucureşti. El a cuprins pe larg întâlnirile noastre până în 2011.
Al doilea volum, editat din nou cu ajutorul lui Ovidiu, a cuprins perioada 2011-2016 „Amintiri din amintiri la 55 de ani!”.
Al treilea volum „Arc peste timp”, editat de comitetul de organizare, a fost un omagiu pentru cei 60 de ani de la … MIXTARE!
Al patrulea volum va apărea acum, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la absolvirea liceului , cu ajutorul nepreţuit al colegului nostru , prof.univ.dr .Ovidiu Nicolescu, ASE Bucureşti.
La ceas aniversar ,câteva gânduri ale colegilor scrise în volumul patru al romanului:
Bucuria autentică a noastră, acum, este de a ne vedea, de a ne simţi că existăm! Ne-am revăzut, de fiecare dată, cu un zâmbet naiv pe faţă şi o bucurie specială în suflet, întâlnind colegi împliniţi, cu un tonus pozitiv, cu dragostea nestăvilită, de viaţă.
Prof. univ. dr. Anca Dragu – Univ. Ovidius Constanţa

***
1961 … 2021
Mi-e dor de voi, mi-e dor de şcoală,
Mi-e dor de cei care nu mai sunt,
Mi-e dor de banca astăzi goală ,
De când Covidu-i pe pământ.
Mi-e dor de orele chiulite,
Ce se duceau pe nesimţite,
Mi-e dor de orele pierdute,
Când te rugai să nu te-asculte,
Mi-e dor de orele de sport,
Când fetele veneau în şort,
Mi-e dor de întâlniri secrete,
De-aroma buzelor de fete.
Mi-e dor de copiuţe,de suflat,
Când te-ajutai fără păcat,
Mi-e dor de copiat la teze
De tuns la „zero” sau de freze
Şi zău că aş mai da un BAC Din nou,ca tânăr să mă fac,
Dar viaţa-i o caricatură
Acum şi-ATUNCI, tot cu „mască la gură”!
Costin Paleologu XIB

***
Reintâlnirile noastre anuale îmi trezesc de fiecare dată emoţii, trăiri, nostalgii şi, de ce nu, regrete, că acei ani de liceu au trecut, din păcate, atât de repede.
Ing.Constantin Ene, director general CONFIND-Câmpina

În liceu am făcut o pasiune pentru sport (handbal) şi am avut şi performanţe în acest domeniu. Când am terminat clasa a X-a, am fost în tabăra naţională, de unde s-a selecţionat lotul naţional de juniori, iar la 17 ani jucam în divizia A, la vremea când România era campioană mondială.
Ing.Paraschiv Ionescu

Aveam însă şi „activitate extraşcolară”- componentă de bază a „educaţiei socialistă’ cor şi „brigada artistică”. Minunata profesoară Virginia Ionescu ne invita duminicile la Palatul Culturii, la conferinţele ţinute de profesorul emerit Nicolae Simache,faţă de care dânsa şi noi aveam un respect deosebit.
Ing. Gabriela Tudor

Staţi sănătoşi, simţiţi-vă încă tineri, cât se poate de mulţi ani !
Să ne tot revedem dragilor!
Ing. Cornelia lonaşcu, SUA

Mă cuprinde o stare de mirare extremă: cum poţi să fii atât de tânăr şi atât de nepăsător faţă de tot ce te înconjoară la vârsta de 17-18 ani?Trăiam de la un extemporal la altul, de la o teză la cealaltă, aşa trecând ,unul după altul,anii de liceu!
Prof. Ecaterina Cara

După aproape şase decenii tot retrăiesc emoţia de a vă fi cunoscut; am împărţit visuri îndrăzneţe, mânaţi în viaţă de o dorinţă pentru a construi un viitor frumos.Am plecat în viaţă cu zâmbetul pe buze, am construit familii şi cariere.
Acum, după 60 de ani, păstrez vie amintirea acelor ani şi a voastră, dragi colegi.
Învăţător emerit Mariana Cernat – Vălenii de Munte

Dragi colegi, vă iubesc foarte mult, atât timp cât vom mai exista.
Economist Viorica Lică

Totul a fost mai uşor de organizat datorită lor,sponsorii noştri, colegii Ovidiu Nicolescu ,prof. univ.dr.ASE Bucureşti,pentru editarea revistelor,Constantin Ene,director general CONFIND Câmpina,pentru plăcuţa aniversară „50 de ani!,montată în holul liceului ,medalia aniversară „50 de ani”şi brăţara aniversară „60 de ani”.
Nu în ultimul rând, mulţumiri Comitetului de organizare format din :prof.Viorica Constandache şi Ani Tudoran -XIA, Costin Paleologu şi Mimi Tudor XIB,Gabi Tudor şi Geta Tătulescu -XIC,Cati Cara şi Puica Putzlacher -XID ,Mirela Voicescu şi Lucreţia Alexandru -XIE.
Vă aduc la cunostinţă faptul că domnul academician Eugen Simion a fost de acord cu propunerea dumneavoastră înaintată Consiliului de administraţie al liceului în care a învăţat şi anume cu atribuirea numelui său unei săli de clasă.
Cu aleasă preţuire,
Profesor universitar doctor Laura Bădescu
Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”, Director adjunct


Astăzi, 14 iulie 2021, cu începere de la ora 11- cea de-a 20 -a Revedere. La 60 de ani de la absolvirea Şcolii Medii nr.2 „A.Toma” Ploieşti- azi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” – vom adăuga în albumul amintirilor tradiţionala fotografie de grup.