• Populaţia din zonă a fost avertizată prin sistemul Ro-Alert
• Zeci de pompieri se luptau, ieri – după amiază, cu flăcările care au cuprins o hală încă din jurul orei 2,30
• ISU Prahova lua în calcul prezenţa unei persoane în incintă
• Reprezentanţii SC Eco Burn SRL susţin că „este al treilea incendiu produs de mâini criminale, cu care societatea se confruntă”

 

FL. Tănăsescu

 

Ieri dimineaţă, în jurul orei 2.30, pompierii prahoveni au fost alertaţi că la Brazi a luat foc o hală de depozitare a unei societăţi comerciale – SC Eco Burn SRL – ce are ca obiect de activitate colectarea şi incinerarea deşeurilor periculoase.
„La faţa locului au fost mobilizaţi 53 de pompieri, precum şi şase autospeciale de stingere, două autoscări, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de primă intervenţie şi comandă, incendiul manifestându-se generalizat, pe o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi”, au anunţat reprezentanţii ISU Prahova”, într-un prim comunicat de presă.
A urmat un al doilea comunicat, în care se preciza faptul că „având în vedere fumul dens, a fost emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populaţiei din zonă, iar în jurul orei 5 incendiul a fost localizat”.
Localizat, dar nu şi stins, fiindcă ieri după-amiază, după cum menţiona tot ISU Prahova, „din cauza faptului că unele deşeuri atingeau şi până la 10 metri înălţime, iar plafonul halei s-a prăbuşit, nu se putea pătrunde în incintă. În curtea operatorului a cărui hală a luat foc a fost găsită şi o bicicletă, motiv pentru care luăm în calcul ipoteza ca în interiorul halei să fie surprinsă o persoană”.

Hala de depozitare care a luat foc ieri – dimineaţă deţinea autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2011, însă, în urma ultimului control efectuat în data de 8 ianurie a.c., în urma neregulilor constatate, a fost sancţionată cu două amenzi însumând 7.500 de lei, activitatea acesteia fiind suspendată, au precizat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a ajuns ieri dimineaţă la locul evenimentului. Acesta a precizat, într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei: ”Am cerut Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova un raport privind cantităţile de deşeuri depozitate aici (pe platforma SC Eco Burn Brazi SRL – n.n.) spre incinerare. De asemenea, aşteptăm concuziile ISU privind cauza incendiului, mai ales că în această hală este interzisă depozitarea deşeurilor medicale periculoase, iar incineratororul avea instalaţia oprită din ianuarie, ca urmare a suspendării activităţii. Echipa Gărzii de Mediu împreună cu APM Prahova se află la faţa locului şi monitorizează calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcţia vântului, spre zona populată”.
În urma nefericitului eveniment, au circulat în spaţiul public mai multe variante care fac trimitere atât la poluarea resimţită în Brazi şi în Ploieşti, cât şi la cauzele producerii incendiului.
Cu referire la primul aspect, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Prahova au susţinut că indicatorii de calitate ai aerului nu au prezentat depăşiri în Brazi, în vreme ce alte surse au susţinut contrariul.

În ceea ce priveşte cauza producerii incendiului, tot în spaţiul public a fost vehiculată ideea că incendiul ar fi fost provocat de către o persoană care a pătruns ilegal pe platforma Societăţii Eco Burn SRL. Aceasta ar fi lăsat intenţionat bicicleta (amintită în comunicatele ISU Prahova) în curtea operatorului, pentru a deruta anchetatorii.
Acestea erau ipotezele de ieri, urmând ca, după stingerea incendiului, organele de cercetare abilitate să identifice cauzele care au condus la producere acestuia.
Potrivit preşedintelui Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, ajuns şi el, ieri, pe platforma Eco Burn de la Brazi, „în incendiu au ars peste 500 de tone de deşeuri, printre care şi deşeuri de natură medicală”.
De asemenea, el a mai adăugat faptul că SC Eco Burn SRL a fost amendată cu aproximativ 600.000 de lei amenzi pentru nerespectarea legislaţiei privind protecţia mediului şi că se află în curs un dosar penal, în urma descinderilor efectuate de Garda de Mediu şi de Corpul de control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Tot ieri, reprezentanţii Eco Burn, societatea care operează incineratorul de deşeuri periculoase unde a izbucnit incendiul au susţinut, printr-un comunicat de presă preluat de Agerpres, că focul ar fi fost provocat de „o mână criminală”, indicând un angajat care ar fi ameninţat că se sinucide.
„Din declaraţiile paznicului Parcului industrial Brazi, un angajat al societăţii Eco Burn a intrat în incinta parcului minţind că îşi lasă bicicleta şi pleacă în cursă cu un şofer. În scurt timp a izbucnit incendiul şi paznicul a telefonat la ISU anunţând incidentul. Menţionăm că angajatul (…) a pătruns în mod ilegal în incinta Parcului industrial Brazi şi a societăţii Eco Burn, în afara orelor de program şi fără acordul societăţii. La faţa locului a lăsat o bicicletă în scopul inducerii ideii de sinucidere, fapt confirmat şi din declaraţiile tatălui său care a precizat organelor abilitate că a fost informat de S. C. că se va sinucide”, se arată în comunicatul amintit.

Conform documentului, acesta este al treilea incendiu „produs de mâini criminale” cu care societatea se confruntă.
„De asemenea, mai precizăm că Eco Burn îşi va relua activitatea în pofida acestor incidente rău voitoare, aflându-se în procedura de revizuire”, se mai menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Sursa foto: ISU Prahova