Tulpina indiană Delta are capacitatea de a deveni dominantă în România, iar la nivel global OMS estimează că aceasta va provoca 90% dintre cazurile de COVID-19, până la finalul lunii august, avertizează medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În țara noastră s-au înregistrat 44 de cazuri de infectare cu tulpina indiană, însă ceea ce este mai îngrijorător este că aceste cazuri diagnosticate cu tulpina Delta par de origine autohtonă, nu sunt cazuri de import și nu au un istoric epidemiologic clar, a subliniat Valeriu Gheorghiță. „Chiar dacă în acest moment în România situația epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecții. Datele din Marea Britanie arată o transmitere accelerată în rândul persoanelor nevaccinate și al persoanelor care nu au fost vaccinate cu schema completă (două doze de vaccin, cu excepția vaccinului Johnson&Johnson – n.red.)”, spune Valeriu Gheorghiță.
Tulpina indiană Delta are capacitate crescută de transmitere, cu cel puțin 60%, și se poate asocia, într-o oarecare măsură, cu reducerea eficienței vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare, a avertizat Valeriu Gheorghiță. „Este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă (două doze – n.red.) pentru a beneficia de protecție maximală față de această tulpină.”
De asemenea, este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare.
4.661.527 de persoane s-au vaccinat până acum cu una sau două doze. Peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat cu schemă completă.
Acest lucru înseamnă o acoperire vaccinală de aproximativ 25% la nivel național, la care se adaugă și procentul de imunitate colectivă obținut la trecerea prin boală, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
8 județe (Cluj, Sibiu, Braşov,Timiş, Constanţa, Alba, Ilfov şi Bucureşti) au rată de acoperire vaccinală de peste 30% din populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.
Cea mai mare rată de acoperire vaccinală pe grupe de vârstă: 60-69 de ani – peste 36,5%; 70-79 de ani – 34,2%; 50-59 de ani – 33,8%.
La categoria de vârstă 12-15 ani s-au vaccinat peste 16.139 de persoane cu cel puțin o doză – 1,9% din populația eligibilă din această grupă de vârstă.
La categoria de vârstă 16-19 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză 125.876 de persoane – 15,3% din populația eligibilă.
Procentul persoanelor care s-au infectat după vaccinare: 23.793 de persoane – 0,5% dintre persoanele care s-au vaccinat cu o singură doză (înainte de momentul în care a crescut numărul de anticorpi) și 4.922 de persoane – 0,1% dintre cele 4,4 milioane de persoane vaccinate (într-un interval de 30 de zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare).
Un articol științific dat publicităţii arată că persoanele infectate după prima doză au avut risc de transmitere la contacți cu 50% mai mic decât persoanele nevaccinate, a mai precizat Valeriu Gheorghiță. „Avem date clare că vaccinarea reduce transmiterea”, a adăugat acesta.