Luiza Rădulescu Pintilie

„Securitatea mediului, securitatea socială și securitatea economică sunt cei trei piloni pe care se sprijină viitorul omenirii, iar toate acestea constituie probleme globale, care interesează și afectează, totodată, întreaga planetă” – aceasta este una nu numai dintre interesantele, ci mai ales actualele concluzii către care face trimitere cea mai nouă apariţie editorială din cadrul Colecţiei Cartea ARDUPH, iniţiată de Asociaţia Română de Drept Umanitar-Filiala Prahova. Iar lansarea cărţii chiar astăzi, pe 14 mai, reprezintă o potrivită marcare a Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, dar, în acelaşi timp, reuşeşte să treacă dincolo de o simplă alegere calendaristică, prin tematica aleasă având legătură cu viaţa de fiecare zi a trăitorilor, fără de graniţe, ai acestei planete.
„Natura e casa noastră, iar în natură suntem acasă”, spunea cineva, şi o asemenea filosofie de viaţă o poate înţelege, în simplitatea şi deopotrivă adevărul şi profunzimea ei, oricine, aşa cum o altă opinie – „Cred că mediul înconjurător ar trebui inclus în chestiunile care ţin de securitatea naţională.Apărarea resurselor noastre este la fel de importantă ca şi apărarea graniţelor.În caz contrar, ce ar mai rămane de apărat?”(Robert Redford) ar trebui să ne îndemne nu numai să ne punem mai des întrebarea pe care o lansează, ci să şi încercăm să îi găsim un răspuns.
Cartea e coordonată de preşedintele AEDUPH – col. (r.) prof. univ. Dr. Codiță Dumitru, de prof.univ.dr. Irina Moroianu Zlătescu- Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative,  membru al Academiei Internaţionale de Drept Comparat de la Haga, membru în Consiliul  Institutului de Drept European (ELI) şi membru   al Academiei de Științe Juridice din România, de prof. Elena Roxana Vişan – doctorand, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, membru al Institutului de Drept European, Viena/Bruxelles, formator Drept Internațional Umanitar şi prof. Carmen Chifor.

Lansarea cărţii, găzduită de Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga”, face parte dintr-un program mai amplu al manifestărilor ajunse la cea de-a VIII-a ediţie prin care este marcată Ziua Dreptului Umanitar Internaţional, continuate chiar şi în condiţiile restrictive impuse încă de anul trecut de pandemia de coronavirus.Iar implicarea liceenilor de la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Ploieşti (director Ionescu Lucia) şi Liceul Tehnologic Administrativ şi de Servicii „Victor Slăvescu” (director-Sevastian Nicoleta) e mai mult decât de apreciat, apropiind exact generaţiile aflate la vârsta formării civice de orizontul unei problematici cu adevărat de mare actualitate.