F. T.

Miercuri, 5 mai a.c., un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Târgşorul Vechi, a găsit în fanta unui bancomat din zona de vest a Ploieştiului suma de 500 de lei.
Imediat, acestä a predat banii poliţiştilor, care, la rândul lor, l-au identificat pe păgubaş.
În contextul de mai sus, poliţia prahoveană menţionează următoarele: ” Mulţumim cetăţenilor care dau dovadă de spirit civic, venind în sprijinul oamenilor legii pentru asigurarea unui climat de normalitate în societate”.
Reversul medaliei, specificat în acelaşi comunicat al IPJ Prahova: ” Totodată, amintim că, din punct de vedere legal, însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare ori în mod fortuit în posesia altei persoane, care nu îl predă autorităţilor în termen de 10 zile, constituie infracţiune”.
Aceleaşi mulţumiri au fost adresate, în ziua de 17 aprilie a.c., unui ploieștean în vârstă de 44 de ani, care s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliție Judeţean (IPJ) Prahova pentru a preda un portofel găsit în zona stației Coreco Ploiești. În portofel erau 564 de lei, precum şi acte.
De asemenea, şi atunci poliţia prahoveană a făcut referire şi la ceea ce prevede articolul 243 din Codul Penal, cu referire la „Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”.
Iar noi încheiem cu aceleaşi cuvinte scrise la vremea respectivă: în afară de ceea ce prevede Codul Penal cu referire la acestă infracţiune, în astfel de cazuri, legile omeniei primează în faţa normelor legale.