GLORIA BISTRIȚA-NĂSĂUD – ACTIV PRAHOVA PLOIEȘTI 28-25 (14-11)

Bistrița: Măzăreanu (3 intervenţii), Zoqbi de Paula (2) – Pristăvița 7 goluri, Dincă 6, Costa 5, Rodriguez 4, Rațiu 2, Tetean 1, Ardean Elisei 1, Savchyn 1, Ilyina 1, Vasileuskaya. Antrenori: Radu Moldovan, Gabriel Borodi.
Ploiești: Inculeț (8 intervenţii), Paraschiv, Popescu (1 – 7m) – Beșleagă 5 goluri, Lăscăteu 4, Florea 4, Panaite 4, Șerban 3, I. Leuștean 2, Crețu 1, Bucă 1, Vartic 1, Mureș. Antrenori: Florin Ciupitu, Nicolae Nimu.

George Marin, Petre Apostol

Am demarat greu. Am pierdut primul atac, am ratat o angajare a pivotului Florea, am aruncat în blocajul advers (Vartic) și, în sfârșit, Ionela Leuștean a marcat din poziție centrală. Dar, din păcate, golul a fost doar semnalul startului unei curse de urmărire, pentru că Bistrița căpătase deja avantaj. Poate ne-am temut de Bistrița decât am avut convingerea că o putem înfrânge în ciuda tuturor numelor „de națională” ale echipei ardelene, una aflată în degringoladă în ultima perioadă.
Totuși, experiența superioară – aici includem și numărul mai mic de greșeli tehnice comise de-a lungul întregului joc – și mai buna organizare în apărare au dus avantajul în creștere, încet și sigur, ardelencele marcând prin acțiunile lor desfășurate pe centru, unde bătăioasa Rațiu a jucat mult pentru echipă, sau pe extrema dreaptă. De ținut minte, nu am primit niciun gol pe partea noastră din dreapta, acolo unde s-au apărat Adina Panaite și Ionela Leuștean, ambele cu bune realizări și în atac!
Cu patru goluri de recuperat, Activ a lansat atacul în șapte jucătoare de câmp, o acțiune nu de disperare – patru goluri pot fi întoarse oricând în handbal – ci de „cravașare”, în încercarea de a găsi pozițiile favorabile de aruncare neutralizând o apărare mai agresivă decât a noastră. Acțiunea a „prins”, am marcat câteva goluri mai ușoare, dar am și primit două goluri de la mare distanță, risc inerent atunci când portarul nu se află pe teren. Oricum, la pauză au rămas trei goluri diferență și ar fi fost posibil să rămână doar două, dacă nu am fi ratat ultimul atac al mitanului.
La reluare, Panaite a luat-o în marcaj om-la-om pe Pristăvița, potențialul ofensiv al Bistriței diminuându-se. Chiar dacă am primit trei goluri și pe acolo pe unde nu primisem în prima parte – situație logic rezultată din aplicarea strategiei expuse– apărarea noastră a fost mai mobilă și mai promptă decât în prima parte. În atac, continuând cu jocul șapte-contra-șase, cu trei goluri marcate de o Roxana Beșleagă mai îndrăzneață decât până atunci, ecartul s-a redus până la un gol (17-18) și cu un atac pierdut de ardelence. Aici s-a produs un declic, ratând oportunitatea egalării, mingea aruncată din poartă în(spre) poarta adversarelor trecând pe deasupra. Golul, de ar fi fost marcat ușor, ar fi putut fi motorul care să răstoarne scorul definitiv în favoarea noastră. Așa că nu poate fi acuzată portărița Inculeț pentru această încercare, mai ales că a apărat ceea ce a fost de apărat, plus o aruncare de la 7 metri, reușită bifată și de Andreea Popescu la singura ei apariție pe teren. Dacă nu a fost să fie! Astfel, am terminat partea a doua la egalitate, ceea ce ne arată că, fără sincope, Activ poate sta alături de o echipă care declarase public intenția de a se lupta pentru prezența în competițiile europene.
Lucrurile bune văzute în această partidă nu sunt de lepădat, ci sunt de păstrat și de înmulțit. Ele pot fi baza răsăritului de anul viitor, indiferent ce adversari vom avea. Acum am ajuns la final de tur. Urmează un retur care începe cu patru meciuri de top: trei în compania granzilor (între care Brăila și CSM București) și un al patrulea contra Clujului, o echipă în revenire. Forțele se cer drămuite, iar judecata limpede trebuie să fie alături de hotărâre acolo unde știm că se poate. Pentru că există convingerea că se poate.