Nicoleta Dumitrescu

 

La începutul acestei săptămâni, premierul a anunţat, în mod public, că la Palatul Victoria se lucrează intens la revenirea la normalitate în România, care se dorește să înceapă de Ziua internaţională a copilului. Cum și în ce fel va începe această revenire la normalitate rămâne de văzut, deocamdată șeful Guvernului anunţând doar că se va înfiinţa un Comitet interministerial care va pregăti ”Momentul 1 Iunie”.

Până atunci, prim-ministrul le-a cerut românilor răbdare, în contextul în care, a precizat acesta, ”măsurile funcţionează”, iar având în vedere faptul că, în continuare, este o mare presiune pe sistemul de sănătate, populaţia poate ajuta doar prin respectarea regulilor sanitare impuse și prin vaccinare. Iar în acest ultim caz, al vaccinării, a cerut implicare inclusiv din partea bisericii.
Dacă tot s-a amintit de biserică, iar anul trecut, din cauza pandemiei, lăcașurile de cult au fost închise inclusiv de Paște, pentru că aceste restricţii nu mai sunt valabile, din fericire, și anul acesta, poate ar trebui ca ”Momentul 1 Iunie 2021” – al revenirii la normalitate în România – să aibă ca studiu de caz cel mai bun exemplu al termenului ”se poate”. Este vorba despre impresionanta imagine de la Miercurea Ciuc, de la sfinţirea bucatelor de Paște, unde peste 3000 de catolici au participat la acest eveniment, întreaga procesiune fiind desfășurată în condiţii de siguranţă, cei prezenţi păstrând distanţa și respectând regulile sanitare de la început și până la sfârșit. Asta în condiţiile în care ceremonia s-a desfășurat pe platoul din faţa Palatului Administrativ de la Miercurea Ciuc și pe două bulevarde din apropiere, situaţie care a dus la blocarea circulaţiei, chiar și așa toată procesiunea fiind desfășurată ca la carte!
Ce s-ar întâmpla dacă, de exemplu, un astfel de eveniment ar urma să se desfășoare la Ploiești, mai ales că și configuraţia străzilor, prin existenţa Bulevardului până la Gara de Sud, ar putea permite, să zicem, organizarea unui eveniment similar celui care a avut loc la Miercurea Ciuc? Cu siguranţă, nu ar fi posibil așa ceva. Iar confirmarea că nu se poate vine chiar de la multele evenimente în care, deși vin la biserică un pic spășiţi, cu gândul să fie mai aproape de cele Sfinte, să se închine la icoane ori să spună o rugăciune , imboldul multora dintre credincioși este de a vorbi tare, chiar vrute și nevrute, de a se îmbrânci ori de a intra, că așa vor ei, în faţa celorlalţi care stau la coadă! Iar astfel de imagini s- au văzut, nu de puţine ori, fie la slujbele de sfinţire a apei, de Bobotează, fie la hramul ori la sfinţirea unor lăcașuri de cult ori când sunt aduse moaștele unor sfinţi.
În dorinţa de a epata ori de a face pe evlavioșii, inclusiv prin postările pe reţelele de socializare, în cazul multora, decenţa, buna-creștere, sfiala, tăcerea ce ar trebui să fie prezente în biserici sunt tratate cu dispreţ, infatuarea, dar mai ales gălăgia reușind să acopere deseori glasul preotului ori pe cel al clopotului…
Prin urmare, ordinea și liniștea procesiunii care a avut loc la Miercurea Ciuc pot fi un exemplu că se poate, că se poate reveni la normalitate. Pentru cei peste 3000 de oameni pe care nimeni nu i-a strunit să păstreze distanţa, pentru că era în firea lor să respecte regulile atunci când trebuie respectate, fără alte comentarii, s-a văzut că nu a fost greu, că nu a fost vorba despre impunere. A fost vorba despre respect faţă de aproapele, faţă de biserică, faţă de păstrarea unei tradiţii la o asemenea mare sărbătoare. Or, toate acestea ar trebui să le dea de gândit acelora care vor să revină la normalitate, cu orice preţ, chiar de mâine, fără să contribuie în schimb cu nimic, ba, când vine vorba despre proteste împotriva purtării măștii de protecţie , să spună da și să iasă imediat în stradă!