Ioan Groşescu

Olga Mălăeru-Petrescu s-a născut pe 1 Decembrie 1935 în Ploieşti, în Cartierul Moţoi, numit de localnici “în Nuci”.
Absolvă cu Premiul I şi Medalia de aur patru clase la Şoala nr.3 “din Nuci” şi-i va purta amintire neştearsă învăţătorului Georgescu.
Între 1946 şi 1953 urmează Şcoala Normală de Învăţătoare “Regina Maria” din Ploieşti, pe diploma sa de absolvire menţionându-se: “Tov. Mălăeru N. Olga a obţinut diploma cu menţiunea excepţional”. În 1953, potrivit legilor perioadei, intră fără examen, pentru că absolvise liceul cu media maximă, la Facultatea de Chimie, Universitatea C. I. Parhon, Bucureşti, pe care o absolvă cu media maximă, ceea ce i-a permis să aleagă între a fi chimistă într-un mare combinat, cu o remuneraţie atrăgătoare şi profesoară la o şcoală la care alţi absolvenţi nici n-ar fi visat. Astfel, tânăra de 22 de ani, în 1958, primeşte repartiţie guvernamentală şi se prezintă la locul de muncă, Şcoala Medie Mixtă „I.L.Caragiale” Ploieşti, devenită liceu, apoi colegiu. Părăseşte şcoala după 36 de ani, în 1994, când a fost pensionată, deşi ar fi vrut şi ar fi avut puterea să mai rămână.
La acest unic loc de muncă pe care l-a avut, tânăra de 22 de ani s-a întâlnit cu monştrii sacri, profesorii Ion Grigore, matematici, Nicolae Simache, istorie, Gheorghe Milica, limba română, Titi Nicolescu, fizică, Eusebiu Preda, limba franceză, Titi Banu, geografie, Emilia Patron, limba română, care îi fusese profesoară la liceu, Lala Marinescu, Lucia Jercan, chimie. În perioada 1976-1982 a fost directoare adjunctă, alături de Aspasia Vasiliu, Toma Negulescu.
În anul 2010, Societatea Culturală “Ploieşti-Mileniul III”, înfiinţată de elevul său, Constantin Trestioreanu, promoţia 1961, inginer performant, director general al Uzinei de rulmenţi grei din Ploieşti, i-a editat, cu sprijinul altui elev al său, scriitorul şi jurnalistul Ioan Groşescu, promoţia 1961, volumul “Olga Mălăeru-Petrescu. O viaţă de profesoară la o singură şcoală: Liceul “I.L.Caragiale” din Ploieşti, Editura Ploieşti-Mileniul III, 2010.
Profesoara Olga Mălăeru-Petrescu are propriul piedestal în galeria profesorilor nemuritori. Manualele concepute de ea pentru toate clasele de liceu, filmele sale didactice, folosite în şcolile din întreaga ţară, aura pe care a lăsat-o în sufletul elevilor săi a binemeritat recunoaşterea cu “Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de Ofiţer”, înmânat în anul 2000 de Preşedintele României, conferirea, în data de 25 noiembrie 2015, de către Consiliul Local al Municipiului Ploieşti, a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești, pentru întreaga carieră didactică, precum și pentru contribuția adusă la promovarea învățământului ploieștean pe plan intern și internațional.
În ultimele luni ale anului 2020 se îmbolnăveşte brusc, trece prin încercări dramatice şi, pe 21 aprilie 2021, contrariază pe toţi cei care au conoscut-o viguroasă şi activă şi trece în nefiinţă, lăsându-şi nemăngâiaţi fiica, fiul şi nepotul.
De astăzi, 24 aprilie 2021, îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Eternitatea din Ploieşti.