Violeta Stoica

 

La începutul lunii martie, Consiliul Județean Prahova publica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un anunț de intenție privind realizarea unui studiu de fezabilitate destinat construirii unui nou spital județean în Prahova. Conform datelor noastre, pe un teren care se află în domeniul public al județului, situat în comuna Bărcănești, în zona fostelor sere de la Tătărani.
Construirea unui nou spital este o idee bună, care ar trebui să ne facă să zburdăm de bucurie. Însă de la dorință la putirință, vorba aceea, e cale lungă, iar până la apariția cu adevărat a unei noi structuri medicale construită de la zero în județul Prahova este mult mai mult de așteptat. Până una-alta, Consiliul Județean se bagă la cheltuieli nejustificate, care ar fi putut fi evitate dacă nu ar fi existat acea epurare de personal începută spre finalul anului trecut și continuată chiar și până în prezent. Mai mult sau mai puțin forțați de împrejurările create prin restrângerea posturilor din organigramă, ingineri proiectanți din Consiliul Județean Prahova, de la Direcția Tehnică, au plecat din sistem. Unii – în alte instituții, alții s-au pensionat.
De circa o lună, CJ Prahova intenționează să încheie un contract prin achiziție directă destinată elaborării unei “teme de proiectare pentru realizare studiu de fezabilitate relocare spital județean”. Inițial, suma pregătită pentru un document care nu trebuie să aibă mai mult de câteva pagini a fost de… 84.000 de lei. Între timp, la a treia strigare, a scăzut la 45.000 de lei, iar achiziția era în deliberare ieri, la ora închiderii ediției tipărite a ziarului Prahova.

 

Cum e mai simplu să dai bani unei firme de proiectare sau de consultanță decât să folosești funcționarii care au făcut – unii dintre ei zeci de ani – teme de proiectare și documente mult mai complicate, conducerea Consiliului Județean Prahova continuă să arunce cu banii pe studii de fezabilitate și, mai mult decât atât, chiar și pe teme de proiectare pentru studii de fezabilitate. În SEAP, la achiziții directe, este în derulare o procedură pentru încheierea unui contract pentru elaborare temă de proiectare pentru realizare studiu de fezabilitate destinat construirii unui nou spital județean în Prahova. O firmă din Constanța este cea care a depus în SEAP o ofertă. Inițial pentru peste 80.000 de lei fără TVA, acum pentru 53.550 de lei fără TVA, în timp ce valoarea propusă de autoritatea contractantă Consiliul Județean Prahova este de “numai” 45.000 de lei fără TVA. Ieri nu fusese finalizată procedura, iar data limită de răspuns a autorității contractante este 17 aprilie, adică finalul acestei săptămâni.
Ce înseamnă o temă de proiectare? Potrivit legislației în vigoare care stabilește etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, o temă de proiectare se adaptează de către beneficiar, în funcție de specificul/categoria și clasa de importanță, precum și de complexitatea obiectivului de investiții propus. După informațiile generale, cum ar fi denumirea obiectivului, beneficiarul investiției, datele de identificare (regim juridic al terenului și/sau al construcției, descrierea amplasamentului, eventuale surse de poluare existente în zonă (asupra acestui punct vom reveni, pentru că este de interes locația propusă a fi studiată, prin caietul de sarcini elaborat de CJ Prahova), se descrie SUCCINT obiectivul de investiții propus din punct de vedere tehnic și funcțional. Adică: destinație și funcțiuni; caracteristici, parametri și date tehnice specifice, preconizate; nivelul de echipare, de finisare și de dotare, exigențe tehnice ale construcției în conformitate cu cerințele funcționale stabilite prin reglementări tehnice, de patrimoniu și de mediu în vigoare; număr estimat de utilizatori; durata minimă de funcționare, apreciată corespunzător destinației/funcțiunilor propuse; nevoi/solicitări funcționale specifice; corelarea soluțiilor tehnice cu condiționările urbanistice, de protecție a mediului și a patrimoniului; stabilirea unor criterii clare în vederea soluționării nevoii beneficiarului. Cam asta ar fi tot. Deci, pentru ce să arunci aproape 10.000 de euro?

Locația: Bărcănești, pe un teren cu pânza freatică la suprafață și poluat

Varianta care a apărut până în prezent pentru o eventuală relocare a Spitalului Județean de Urgență Ploiești este cea precizată inclusiv în caietul de sarcini elaborat de reprezentanții Consiliului Județean Prahova. Sub semnătura directorului Mihaela Iamandi, de la CJ Prahova, în caietul de sarcini – care, la o primă vedere, conține majoritatea informațiilor care ar trebui să apară în tema de proiectare – se arată următoarele: amplasament T26 intravilan, sat Tătărani, comuna Bărcănești, județul Prahova; prezenta lucrare (n.n. – tema de proiectare) are ca scop analizarea condițiilor în care se poate amplasa un spital de 1400 de paturi (relocare Spital Județean și Maternitate), precum și accese carosabile și parcări aferente. Termen de elaborare – 30 de zile.

Ce răspunde conducerea CJ Prahova la solicitarea de informații conform Legii 544/2001 referitor la alegerea locației de la Bărcănești, menționată anterior, care apare negru pe alb în caietul de sarcini? “Consiliul Județean Prahova are în pregătire un proiect ce vizează construcția unui spital județean de urgență, intenționând în acest sens să lanseze procedura privind realizarea studiului de fezabilitate. Locația spitalului va fi propusă în urma finalizării studiului de fezabilitate”.
Prin urmare, despre ce vorbim?
Mai mult decât atât, terenul respectiv a mai fost vizat, în trecut, pe vremea când președinte al Consiliului Județean Prahova era Florin Anghel, pentru un alt proiect. Unul care nu a ajuns la niciun rezultat – o zonă destinată unui cartier rezidențial. Atunci, alegerea terenului respectiv a stârnit discuții ample în cadrul ședinței Consiliului Județean Prahova în care s-a luat această decizie, principalele impedimente pentru construirea unui ansamblu rezidențial în zonă, prezentate de consilierii județeni care se aflau în funcție în anul 2006, fiind nivelul foarte ridicat al pânzei freatice din satul Tătărani și, în general, din comuna Bărcănești, precum și gradul de poluare cu pesticide al terenului pe care altădată se aflau serele de la Tătărani.
Vom urmări acest subiect în continuare și vă vom ține la curent cu intenția de construire a unui nou spital în Prahova. Un proiect care sperăm să nu ia calea ansamblului rezidențial care ar fi trebuit să apară în zona respectivă din Tătărani și care, pe lângă problemele cu justiția și Curtea de Conturi, a rămas doar pe hârtie.