La Ploieşti, anul trecut, au spus „DA” doar 834 de cupluri, iar de la începutul lui 2021 nici o sută!

 

Nicoleta Dumitrescu

Din cauza pandemiei și având în vedere că inclusiv în momentul de față, ca urmare a prelungirii stării de alertă, este menținută interdicția organizării de reuniuni private, în care sunt incluse și nunțile, botezurile, mesele festive etc., s-a redus și în Ploieşti numărul căsătoriilor. Confirmarea vine făcând o simplă comparație între anii 2019 și 2020, multe cupluri amânând și anul acesta fericitul eveniment pentru când va fi permisă și chemarea invitaților la restaurant. Astfel, potrivit datelor solicitate conducerii Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești, anul trecut au fost înregistrate 834 de căsătorii, mai puține cu 430 față de cele oficiate în anul 2019. Dintre cele 12 luni ale anului trecut, de departe, în cele pentru care a fost instituită starea de urgență au avut loc și cele mai puține căsătorii, respectiv doar șase în aprilie și 23 în luna mai, cu precizarea că la sfârșitul verii și toamna trecută, cu aprobarea primarului municipiului, au fost oficiate și patru căsătorii în aer liber. Pe de altă parte, în ultimii doi ani, în cazul a 43 de cupluri, unul dintre soți care a spus ”DA” unui ploieștean, fie că a fost vorba despre ea sau el, a fost cetățean străin, din țări precum Republica Dominicană, SUA, Angola, Brazilia, Iran, Ecudor sau Cuba. În ceea ce privește anul 2021, de la începutul anului au fost înregistrate până într-o sută de căsătorii, cu precizarea că alte peste 150 de cupluri și-au făcut deja programarea pentru a se prezenta în fața ofițerului de Stare civilă din Ploiești.

 

Potrivit datelor primite de la Cristina Gîdiuță, directorul Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești, în anul 2020 au fost înregistrate 834 de căsătorii, mult mai puține față de anul 2019, când au fost oficiate 1.264 de căsătorii. Principala cauză a reducerii numărului a fost – și încă mai este – pandemia, mai exact restricțiile impuse și încă menținute, cum sunt cele care vizează interdicția organizării de petreceri, evenimente intrate în tradiţie când vine vorba despre cununie, la Starea civilă și biserică. În ceea ce privește anul trecut, lunile în care s-a spus ”DA” de cele mai puține ori au fost aprilie – doar 6 căsătorii și mai – 23 de căsătorii, care au coincis cu perioada în care, la nivel național, a fost instituită starea de urgență. Apoi, din vară, numărul căsătoriilor a mai crescut, în iulie 2020 fiind înregistrate 132 de căsătorii, în august şi septembrie câte 138, iar în octombrie 112. Pe de altă parte, pentru că legislația permite de anul trecut acest lucru, au fost oficiate căsătorii și în aer liber, cu aprobarea primarului municipiului Ploiești, respectiv două la tot atâtea terase, iar alte două în curtea unei biserici, respectiv a unui muzeu în vara și toamna trecute. Potrivit dispoziției ce vizează oficierea căsătoriilor în afara sediului SPCLEP Ploieşti – cum ar fi grădinile publice, parcurile, muzeele şi alte locuri – programul de desfășurare a acestora este de luni până joi între orele 14.00-16.00, vineri între orele 13.00-14.00, sâmbăta între orele 12.00-13.00, în perioada 16 noiembrie – 14 aprilie, și între orele 16.00-17.00, în perioada 15 aprilie – 15 noiembrie, şi în funcţie de programul oficierilor de la sediu, iar duminica, între orele 12.00-13.00. Programările se fac pe bază de cerere a unuia dintre soţi, adresată SPCLEP Ploiești, cu 30 de zile înainte de data oficierii, reprezentanți ai Poliției Locale Ploiești urmând să asigure transportul, respectiv securitatea ofiţerilor de stare civilă şi a documentelor de stare civilă pe traseul stabilit, precum şi pe parcursul oficieriii ceremoniilor.

Pe de altă parte, potrivit datelor solicitate conducerii Serviciului Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești, în anul 2020, cel mai tânăr cuplu care a spus ”DA” a fost de 19 ani – ambii soți, iar cel mai în vârstă – 69 de ani soția şi 74 de ani soțul. Mai trebuie adăugat faptul că, în ultimii doi ani, au fost încheiate și căsătorii în care unul dintre soți a fost din afara granițelor României. Concret, în 2019 s-au înregistrat 31 de astfel de căsătorii, cele mai multe – 5 – în luna septembrie, iar în anul 2020 – 12 căsătorii, unul dintre soți fiind din țări precum Republica Dominicană, Albania, Letonia, SUA, Grecia, Republica Moldova, Angola, Italia, Mexic, Brazilia, Iran, Iraq, Ecuador, Cuba, Franța, Germania, Belgia, Rusia, Algeria, Camerun, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Egipt, Venezuela, Bulgaria. ”De la începutul anului 2021 au fost oficiate 93 de căsătorii. Până la data de 10 martie au fost înregistrate 153 de programări pentru oficiere a căsătoriei, înregistrarea declarațiilor de căsătorie făcându-se cu 11 zile calendaristice înainte de data oficierii”, ne-a mai precizat directorul SPCLEP Ploiești, Cristina Gîdiuță.