George Marin

Când privești tabelul și observi că noul venit în trupa „lupilor” a jucat 70 de mingi te gândești automat că ex-căpitanul defunctei Turris și căpitanul Petrolului după ieșirea din teren a spaniolului Roigé a fost super implicat în meci. Cantitativ, da, a fost. Poziția desemnată l-a ajutat în acest sens, el având o poziție retrasă, lăsându-l pe Lax (pe care suporterii petroliști l-au poreclit… „Vax” după meciul în discuție) să joace ceva mai avansat. Din această poziție retrasă, Pană a jucat foarte mult cu colegii din linia defensivă și de câteva ori cu cei din linia mediană, de unde și cifrele peste ceea ce eram obișnuiți până acum. O situație logică, în definitiv, pentru că nu de puține ori Pană s-a aflat pe aceeași linie cu colegii defensivi. Este de remarcat procentul mic de pase înapoi pe care le-a efectuat Pană. De pasele înapoi ale echipei s-au ocupat alții, unii obligați de adversari, alții nu. Dar, Pană are și meritul că a încercat, în multe rânduri, să ducă jocul direct spre poarta adversă prin pase în adâncime pentru angajarea unor coechipieri aflați în poziții avansate. Că, de cele mai multe ori, acești coechipieri erau cu spatele la poarta adversă și cu marcaj advers, aceasta reflectă lipsa altor soluții viabile de pasă. Un element tactic care a lipsit Petrolului în ultimele două ediții de campionat a fost readus de Pană: pasa lungă.Aplicată cu oarecare succes, cam jumi-juma. Scoatem din discuție trei pase lungi din tabelul prezentat alăturat (două centrări și o lovitură liberă aruncată direct în careu) și rămân opt pase lungi „curate”. Dintre acestea, trei au fost greșite, trimise la oarecare distanță de „destinatar” (min.11, 21, 34), iar alte două, firesc neincluse în bilanțul de pase greșite, au fost, și ele, ratate de coechipieri (min. 64, Constantinescu pleacă târziu spre balon, și min. 84, Bratu cade pe spate în momentul premergător recepției balonului). Din păcate pentru aprecierea globală a evoluției lui Pană, tabelul arată o sumă de greșeli total nemulțumitoare!
Vorbind de luptă, da, Pană s-a implicat în joc atunci când a avut poziția potrivită. O arată numărul de intercepții, recuperări și respingeri, dacă e să vorbim de „meseria” sa de acoperire. Nu mă întrebați, vă rog, de driblinguri și de șuturi la poartă. Nu a fost cazul!
Pentru că veni vorba de poziție, Pană a avut, în general, poziția corectă pentru un „închizător”. La început l-a avut în zonă pe Herghelegiu, un tip care nu a strălucit deloc în susținerea „vârfului” Cocoș. Dar lui Pană i s-a întâmplat să avanseze în dorința de a încerca recuperarea balonului sau întâmpinarea adversarului și a lăsat un spațiu larg între el și coechipierii din defensivă. Atunci s-a jucat balonul peste el punându-și coechipierii apărători în situație de unu-la-unu cu adversarul. I s-a întâmplat să își scape adversarul din marcaj, pe Marius Dumitru, dar l-a tatonat pe ilfovean până atacul acestuia a devenit inofensiv (min. 66). Dovadă de experiență, așa cum a fost și situația din minutul 32, când l-a întâmpinat bine pe Cocoș, rămas singur în centrul terenului, împiedicându-l să declanșeze un atac ce putea fi periculos. Poate că obosit fiind, a întârziat să se replieze, fiind suplinit de Constantinescu în a acoperi partea dreaptă a defensivei proprii (min. 81).
Per total, Pană este cert peste maratoniștii de marginea drumului comunal, gen Pierce, cum Petrolul a avut în ultima vreme în poziția respectivă. Dar, la experiența sa și într-o echipă care dorește promovarea în prima ligă, Pană ar trebui să dovedească mai mult. Și nu numai el!
Cifrele:
R I R II Total
Mingi jucate 28 42 70
Pase scurte (înainte, lateral, înapoi) 8 (1, 5, 2) 10 (3, 4, 3) 18 (4, 9,5)
Pase medii (înainte, lateral, înapoi) 11 (6, 5, 0) 12 (4, 8, 0) 23 (10, 13, 0)
Pase lungi 4 7 11
Pase greșite 6 5 11
Mingi disputate dar nejucate / necâștigate 5 4 9
Recuperări și intercepții 1 7 8
Respingeri 4 2 6
Faulturi efectuate / suferite 2 / 0 0 / 1 2 / 1