Violeta Stoica

O lucrare hidrotehnică al cărei scop era de a redirecționa o parte a apelor râului Teleajen către lacul artificial din incinta Parcului Constantin Stere de la Bucov a fost distrusă, la mijlocul lunii decembrie 2020, din cauza uneia dintre cele mai puternice viituri produse pe acest curs de apă în ultimii cel puțin zece ani.
Este pentru prima dată când Administrația Parcului Memorial Constantin Stere a apelat la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova, pentru constituirea unei comisii de evaluare a pagubelor produse în urma creșterii debitului de pe râul Teleajen. O viitură care a fost atât de puternică încât un prag de fund din beton a fost, pur și simplu, luat de ape, iar plăci grele de câteva tone au fost aruncate la câțiva metri distanță de lucrarea hidrotehnică respectivă!
Potrivit procesului verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat pe 23 decembrie 2020, în urma precipitațiilor care au produs viituri pe cursul râului Teleajen, a fost distrus, pe o lungime de 81 de metri, pragul de fund din beton aferent investiției Lac-plajă amenajare și alimentare cu apă. Violența cu care apele învolburate au lovit malul drept al Teleajenului a produs surparea acestuia pe o lungime de circa 50 de metri și o lățime de 10 metri, ceea ce a produs schimbarea cursului râului și, implicit, ruperea lucrării hidrotehnice, valoarea pagubelor fiind estimată la 412.000 de lei.
Primăria Ploiești și Consiliul Județean Prahova au alocat fonduri pentru realizarea investiției de la Parcul Bucov, lucrare recepționată la terminarea lucrărilor în urmă cu un an, pe 10 februarie 2020. Comisia constituită la vremea respectivă a admis recepția la terminarea lucrărilor, iar lacul artificial a prins contur, prin captarea parțială a apelor Teleajenului.
Din păcate, ca urmare a viiturii de la finalul anului trecut, lacul a dispărut parțial și numai alocarea de fonduri guvernamentale, pe calamități, va putea să remedieze această situație.