Violeta Stoica

 

Anul 2020, în care românii au fost obligați de situația provocată de epidemia de coronavirus să stea mai mult în casă – cel puțin în perioada celor două luni de stare de urgență – au avut loc, potrivit datelor oficiale, mai multe agresiuni și alte tipuri de violențe în rândul membrilor aceleiași familii.
Însă, situația pare să se fi agravat în ceea ce privește abuzurile asupra minorilor, conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova. Neglijența, abuzurile fizice și psihice au fost semnalate în special împotriva minorilor cu vârsta mai mică de 14 ani, în perioada ianuarie – decembrie 2020, nu mai puțin de 671 de minori au suferit ca urmare a abuzurilor la care au fost supuși.
De fapt, în tot anul 2020, la DGASPC Prahova au ajuns 825 de sesizări care reclamau abuzuri asupra copiilor, cele mai multe dintre acestea (608) făcând referire la neglijarea minorilor, doar în luna decembrie fiind înregistrate 43 de astfel de cazuri. Pe locul al doilea se înscriu abuzurile fizice, cu 109 cazuri, urmate de abuzurile psihice – care au implicații grave chiar și la vârsta adultă, 55 de copii suferind din cauza agresivității verbale a membrilor familiei sau a apropiaților față de aceștia.
Zeci de copii din Prahova au ajuns pe mâna adulților care i-au exploatat prin muncă, iar alți doi minori au fost victime ale traficului de persoane, în 2020.
Deși s-ar putea crede că minorii din mediul rural pică victime mult mai ușor abuzurilor, numărul sesizărilor arată că 426 dintre cei 825 de copii abuzați sau neglijați au provenit din mediul urban, majoritatea fiind băieți.
Sunt mai multe modalități de soluționare a acestor cazuri. Astfel, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova a decis plasamentul în sistemul de protecție public și privat în cazul a 75 de copii, plasamentul de tip familial – în 19 cazuri, dar în cele mai multe situații s-a apelat la consiliere de specialitate din partea funcționarilor DGASPC (718 cazuri).