V.Stoica

Un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, are ramificații inclusiv în județul Prahova. Miercuri, 17 februarie, mai multe percheziții au avut loc în București și în trei județe din țară – printre care s-a aflat și Prahova – la membrii unei rețele de hoți care acționau pe autostrăzile din Franța.
Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie 2020 – februarie 2021, poliţiştii Direcției de Investigații Criminale și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu polițiști ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Olt și I.P.J. Prahova – serviciile de investigații criminale, în colaborare cu Jandarmeria Franceză, au desfășurat în comun activități de urmărire penală. Au fost efectuate cercetări într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul Judiciar din Paris, care a vizat cetățeni români, care ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea de furturi din autotrenuri aflate în mers, pe autostrăzile din Franța.
Cetățenii români care fac parte din gruparea itinerantă de criminalitate organizată ar fi comis, în perioada mai 2018 – august 2019, nu mai puțin de 21 de furturi calificate din autotrenuri de marfă, iar prejudiciul a fost estimat la aproximativ 3.500.000 de euro, constând în produse cosmetice, electronice și componente IT.

• Cum acţiona grupul infracţional

Poliția Română arată, într-un comunicat de presă, că modul de acțiune al grupului ar fi constat în identificarea societății care comanda transportul de bunuri, identificarea autotrenului și urmărirea acestuia cu autoturisme puternice, prevăzute cu deschidere tip parasolar. Șoferul experimentat s-ar fi apropiat (s-ar fi lipit) de autotren, unul dintre ceilalți membri ai grupării ar fi escaladat plafonul spre capota de la motor, iar, după tăierea prelatei, ar fi intrat în remorcă, de unde ar fi aruncat bunurile vizate. Alte persoane ar fi fost însărcinate cu încărcarea lor în vehicule folosite în acest scop.
Drept urmare, în dimineața zilei de 17 februarie 2021, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare (șapte în București, trei în Ilfov, două în Olt și una în Prahova), care au vizat depistarea persoanelor bănuite de comiterea faptelor pe teritoriul francez, precum și indisponibilizarea bunurilor, valorilor sau înscrisurilor de interes în cauză.
În urma acestor activități, au fost depistate două persoane (pentru care au fost emise mandate europene de arestare de către autoritățile judiciare din Franța) și mai multe înscrisuri, care pot fi folosite în probatoriul cauzei. Cele două persoane au fost audiate, fiind reținute, pentru a fi prezentate instanței competente, în vederea confirmării mandatelor emise pe numele lor. Pentru alți șase cetățeni români, au fost emise mandate europene de arestare, întrucâtu au fost depistați pe teritoriul României.
Activitatea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J. Olt și I.P.J. Prahova și cu criminaliști din cadrul I.G.P.R. – Institutul Național de Criminalistică, D.G.P.M.B., I.P.J. Olt și I.P.J. Prahova, fiind sprijinită de ofițerul de legătură al Jandarmeriei Franceze pe lângă Ambasada Franței la București și specialiști EUROPOL.