Astăzi începe imunizarea și cu vaccinul de la Astra-Zeneca

Întrunit la sfârșitul săptămânii trecute, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a aprobat, printre altele, și actualizarea listei spaţiilor identificate de către primării pentru care se dă avizul schimbării temporare a destinaţiei inițiale în Centre de vaccinare împotriva COVID-19, pentru etapa a II-a de vaccinare.
Astfel, Direcția de Sănătate Publică Prahova a avizat temporar funcţionarea centrelor de vaccinare pentru perioada derulării campaniilor de vaccinare, pentru următoarele centre: Sala de sport a Colegiului Național Al. I Cuza, din str. Trei Ierarhi nr. 10, Fostul Liceu Ludovik Mrazek- Clădirea Corpului II, str. Mihai Bravu nr. 241, Centrul Medical Mediurg, str. Plugari nr. 1 Bis, Casa Tineretului din Câmpina, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 50, Centrul Cultural ”Aurel Stroe” din Bușteni, Bd. Libertății nr. 93, Sala de sport din Mizil, str. Stadionului și cel de la Școala Gimnazială ”George Enescu” din Sinaia, Bd. Carol I nr. 36, lista acestor centre urmând să fie actualizată ori de câte ori situația o va impune.
Conform informațiilor furnizate de către DSP Prahova, până la data de 13 februarie a.c., în județ au ajuns 47.579 de doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 37.959 doze Pfizer/BioNTech, 4.220 produse de compania Moderna și 5.400 de doze Astra-Zeneca, dintre care, până la data menționată, la ora 13.00, fuseseră consumate 38.781 de doze, cu precizarea că 12.481 de persoane au primit și a doua doză. Totodată, la aceeași dată, stocul disponibil era de 8.749 de doze, dintre care 1.621 doze vaccin Pfizer/BioNTech, 1.728 doze vaccin produs de compania Moderna, 5.400 de la Astra-Zeneca. În Prahova, campania de imunizare cu vaccinul produs de Pfizer a debutat la sfârșitul anului trecut, beneficiar fiind personalul medico-sanitar, iar vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie a.c., vaccinarea cu Astra-Zeneca urmând să înceapă astăzi. Pentru administrarea celui din urmă vaccin, programarea a început cu data de 10 februarie și s-a realizat, inițial, pentru o sesiune de 20 de zile, pentru perioada 15 februarie–6 martie. Conform recomandărilor autorităților medicale, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul Astra-Zeneca se va realiza pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, iar ca element de noutate, pentru buna desfășurare a activității de vaccinare, programarea se va realiza în același cabinet atât pentru prima doză, cât și pentru rapel, la 56 de zile.
De menționat că în cazul centrului de vaccinare din Ploiești din strada Plugari, la sfârșitul săptămânii trecute, în ședința Consiliului Local Ploiești a fost votat, printre altele, și un proiect de hotărâre ce a vizat aprobarea încheierii unui contract de comodat (împrumut de folosință) între Centrul Medical Mediurg și municipalitate, pentru folosința gratuită a spațiului de 136 mp. Solicitarea încheierii acestui contract s-a făcut la cererea Primăriei Ploiești care a motivat, așa cum se menționează și în raportul de specialitate ce însoțește proiectul de hotărâre, ”că în zona de nord a municipiului nu s-a putut identifica un spațiu adecvat pentru amenajarea unui centru de vaccinare îmotriva Covid-19”, drept pentru care s-a solicitat conducerii Centrului Medical Mediurg punerea la dispoziție, cu titlu gratuit, a spațiului din Str. Plugari, pentru care s-a și obținut acordul. Contractul va fi valabil până la data de 31 decembrie 2021, cu posibilitatea de prelungire, iar odată cu amenajarea acestui centru, în Ploiești sunt înființate, la propunerea administrației locale, trei astfel de spații unde sunt imunizate persoanele împotriva noului virus.