Violeta Stoica

Mare vâlvă a făcut președintele Consiliului Județean Prahova, inclusiv printr-o postare pe pagina sa de Facebook, în urma aprobării în cadrul ședinței de miercuri, 24 februarie, a unui proiect privind dotarea cu echipamente medicale și de protecție medicală, în vederea prevenirii extinderii infectării cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 și tratarea pacienților contaminați, a cheltuielilor aferente și a parteneriatului pentru realizarea acestuia.
Este vorba despre un proiect care ar putea primi finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare, domeniul destinat unităților medicale suport Covid sau care tratează și pacienți cu SARS Cov-2, elaborat anul trecut de funcționarii Consiliului Județean Prahova și supus aprobării consilierilor județeni în plină stare de urgență, respectiv la finalul lunii aprilie 2020.
Însă lucrurile nu pot fi, desigur, prezentate ca fiind pornite sub fosta administrație, adică sub conducerea pesedistului Bogdan Toader. Și de aici întrebarea care se pune este dacă șeful actual al Consiliului Județean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu, minte prin omisiune sau poate fi acuzat doar de pur dezinteres pentru proiectele de hotărâre pe care apare drept “inițiator”…

Care este comentariul făcut de președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, înainte de a supune aprobării proiectul de hotărâre menționat anterior? “Înțeleg că este un termen… Proiectul trebuie depus până pe 26 (n.n. – februarie), dacă știu eu bine…”. Știa ceva inițiatorul proiectului, președintele Consiliului Județean Iulian Dumitrescu, însă nu prea bine.
Chiar în proiectul de hotărâre aprobat miercuri, 24 februarie, se arată, negru pe alb: “Astfel, a fost adoptată Hotărârea Consiliului județean Prahova nr. 40 din data de 29 aprilie 2020, privind pregătirea și promovarea Proiectului „Dotarea unităților sanitare aflate în subordinea Consiliului județean Prahova cu echipamente medicale și de protecție medicală, în vederea prevenirii extinderii infectării cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 și tratarea pacienților contaminați”. În acest sens, Județul Prahova a depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Axa Prioritară (AP) 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific (OS) 9.1 Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, la data de 21 septembrie 2020, proiectul „Dotarea unităților sanitare aflate în subordinea Consiliului județean Prahova cu echipamente medicale și de protecție medicală, în vederea prevenirii extinderii infectării cu noul Coronavirus SARS-CoV-2 și tratarea pacienților contaminați”, proiect aflat în prezent în evaluare administrativă.
Astfel, pentru aprobarea proiectului, a cheltuielilor aferente și a parteneriatului pentru realizarea proiectului „Dotarea unităților sanitare aflate în subordinea Consiliului județean Prahova cu echipamente medicale și cu echipamente de protecție medicală, în vederea prevenirii extinderii infectării cu SARS-CoV-2 și tratarea pacienților contaminați, consider că este necesar și oportun adoptarea unei hotărâri în acest sens”. Semnat: președinte Iulian Dumitrescu.
Mai mult decât atât, în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre, semnat de noul director executiv interimar al Direcției Proiecte cu Finanțare Externă, Cătălin Guran, se mai precizează: “S-a primit, prin intermediul Sistemului electronic MySMIS, o cerere de clarificări în cadrul proiectului, prin care sunt solicitate o serie de documente, completări ale aplicației de finanțare, aprobarea bugetului proiectului, precum și încheierea unui acord de parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Ploiești, beneficiarul de-facto al echipamentelor cuprinse în cadrul proiectului, în urma gradului ridicat de complexitate al
cererii de clarificare, Consiliul județean solicitând și totodată fiindu-i aprobată prelungirea termenului de răspuns până la data de 26 februarie 2021”.

Reacţia lui Bogdan Toader, fostul şef al CJ Prahova

Bogdan Toader, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, a declarat, pentru ziarul Prahova: “Mă bucur că sunt continuate proiectele pe care le-am inițiat, alături de fosta echipă de la Consiliul Județean. Acesta este un proiect demarat în primăvara anului trecut, atunci când eram constrânși de situație să găsim cât mai multe soluții financiare pentru a veni în ajutorul spitalelor asaltate deja de bolnavi de Covid-19. Consilierii județeni ai Partidului Social Democrat și, de fapt, toți consilierii județeni din mandatul trecut, în unanimitate, au aprobat pregătirea și promovarea proiectului de dotare, din fonduri europene, cu echipamente medicale și de protecție medicală a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Proiectul a fost și depus spre finanțare, înainte de alegerile locale din 27 septembrie.
De aceea, repet, mă bucur că sunt continuate aceste inițiative pe care le-am avut alături de echipa de la Consiliul Județean. Sper să se concretizeze toate proiectele demarate anul trecut, pentru că nu ne putem permite să renunțăm la fonduri europene pentru care s-a obținut finanțare sau care se află acum în evaluare, cum este și cazul de față”.