Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a anunţat premierul Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
„Este o promisiune a coaliţiei de guvernare, dar, în acelaşi timp, şi o recomandare pentru respectarea MCV. (…) CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această secţie, CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei, ci pentru alte considerente”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
Vicepremierul Dan Barna a precizat că Secţia specială pentru magistraţi era un „apendice ruşinos” al sistemului de Justiţie, iar desfiinţarea acesteia era necesară.
„Astăzi ne îndeplinim un nou obiectiv al coaliţiei şi suntem în această confirmare a mandatului reformist pe care coaliţia USR PLUS, PNL, UDMR şi l-a asumat la momentul învestiturii Guvernului. Este o decizie necesară, în primul rând, pentru România şi pentru obiectivul acestui Guvern de a ridica MCV şi de a reuşi anul acesta să ieşim de sub această monitorizare pe termen lung de care a beneficiat România. În egală măsură, decizia de astăzi a Guvernului este o îndepărtare de moştenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD-Liviu Dragnea şi este un prim pas din obiectivul major de reparare a Legilor Justiţiei”, a spus Barna.
El s-a declarat convins că proiectul va trece de Parlament într-o formă care „să nu denatureze sensul iniţial de a avea o Justiţie funcţională”.
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că desfiinţarea Secţiei speciale este un „gest de normalitate”, amintind că aceasta a fost înfiinţată în 2017, ca urmare a deciziei unor „corifei ai justiţiei” – Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae, sub „oblăduirea” lui Liviu Dragnea.
Stelian Ion a adăugat că avizul negativ dat de CSM proiectului de lege este legat de solicitarea unor „aşa-zise garanţii suplimentare de care ar avea nevoie magistraţii pentru a-şi desfăşura activitatea în mod independent”.
El a afirmat că se poate discuta de garanţii suplimentare pentru magistraţi în Parlament, pe proiecte referitoare la Legile Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a precizat că a avut discuţii cu toţi cei interesaţi de acest proiect, dar nu a primit propuneri concrete, ci doar întrebări sau solicitări de a găsi soluţii pentru garanţii.
„Am certitudinea că acest proiect este cea mai bună variantă şi am certitudinea că vom continua dialogul în Parlament. Mă voi prezenta la şedinţele Comisiilor juridice şi voi explica cu toate argumentele şi am certitudinea că vom găsi o soluţie pentru a desfiinţa Secţia specială, care are zilele numărate”, a conchis el.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc consideră că, prin adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, Guvernul Cîţu arată „desconsiderarea” instituţiilor şi a poporului român. Potrivit lui Cazanciuc, citat de Agerpres, „SIIJ este singura structură de parchet în care factorul politic nu are niciun rol, toată procedura de selecţie a procurorilor fiind derulată doar de către CSM, garantul independenţei Justiţiei, potrivit articolului 133 din Constituţie”.