F.T.

Miercuri 17 februarie a.c., la sediul IGPR, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost prezentată activitatea instituţiei în anul 2020.
În acest context, chestorul Eduard Miriţescu, fostul comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova – în prezent inspector general adjunct al Poliţiei Române – a subliniat, printre altele, faptul că „în 2020, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Criminalitatea sesizată a scăzut cu 12% (…), iar numărul infracțiunilor stradale a scăzut cu 24%.
În ceea ce priveşte numărul accidentelor grave, acestea au scăzut cu 27%, cel al persoanelor decedate în astfel de evenimente cu 12%, iar numărul persoanelor rănite a scăzut cu 33%. (…)
În domeniul investigării criminalității economice, au fost desfășurate 32 de operațiuni în dosare penale complexe și au fost efectuate peste 400 de percheziții domiciliare. Au fost constatate peste 16.000 de infracțiuni, fiind cercetate peste 12.000 de persoane, dintre care aproximativ 700 sub măsuri preventive.
Cu referire la evaziunea fiscală chestorul de poliţie Eduard Miriţescu a precizat că „valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de peste 290.000.000 de lei, iar, în domeniul combaterii contrabandei cu țigarete, au fost capturate peste 56.000.000 de țigarete și peste 20 de tone de tutun. Rezultate importante au fost obținute și în lupta împotriva grupurilor infracționale, în special a celor violente, fiind destructurate, sub coordonarea procurorilor, importante grupări implicate în violențe stradale sau în spargeri de seifuri și furturi din bancomate”.