F. T.

Au fost arşi de vii, la sfârşitul anului trecut, pacienţi intubaţí la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Au murit, tot arşi de vii, zilele trecute, oameni de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Ce a fost făcut, ce este de făcut în Prahova? Nimic altceva decât să stăm la mila lui Dumnezeu!
Să stăm la mila lui Dumnezeu fiindcă, potrivit reprezentanţilor ISU Prahova, lista cu deficienţele pe linie de autorizare în privinţa incendiilor a rămas aceeaşi care a fost efectuată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut.
Adică, după cum ne-a precizat Raluca Vasiloae, purtătorul de cuvânt al instituţiei, în urma controalelor efectuate la acea vreme, au fost identificate două unități sanitare – Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul Municipal Câmpina – „care funcționau fără autorizația de securitate la incendiu, deși era obligatorie obținerea acestui act administrativ. În plus, în urma verificării legalităţii funcţionării acestor spitale, s-a mai constatat faptul că „la Spitalul Municipal Câmpina au fost făcute modificări în zona ATI față de documentele de referință inițiale, în sensul că s-a schimbat locul centralei de semnalizare”.
Cu referire la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, ni s-a mai precizat că acolo erau „investiții în derulare, însă punerea în funcțiune a acestora s-a realizat fără recepție la închiderea lucrărilor”.
Ambele unităţi sanitare au fost amendate cu suma de 22.500 de lei. Dar, cu ce îi încălzeşte acest lucru pe pacienţi? Sau pe aparţinători? Amenzile pot conduce la evitarea tragediilor? Sancţíunile pecuniare pot salva vieţi?
Nu, după cum nici avertismentele date la secţiile ATI, tot la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, unităţilor sanitare din Prahova,unde au fost găsite 72 de deficienţe în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor, nu pot face acest miracol.
Nu, fiindcă şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, într-o postare făcută duminică 31 ianuarie a.c., cu referire la concluziile unor controale desfăşurate în spitalele din ţară şi centralizate la jumătatea lunii trecute, mai precis pe 14.XII.2020, la rubrica „Funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”, din Prahova se regăsesc cele două unităţi sanitare menţíonate: Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Municipal Câmpina! În aceeaşi postare se menţionează că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat conducerii direcțiilor de sănătate publică un raport privind implementarea tuturor măsurilor stabilite în urmare controalelor. Concluziile raportului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare.
Până atunci, să credem în miracole! Pare tot ce ne-a mai rămas…