Viitorul premier al Kosovo, Albin Kurti, nu intenţionează să acorde prioritate dialogului cu Serbia, care nu recunoaşte independenţa statului kosovar, a informat ieri dpa, potrivit Agerpres. „Nu vrem să subestimăm (dialogul cu Serbia), însă cetăţenii ne-au ales pentru a asigura locuri de muncă şi justiţie, şi pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus”, a declarat Kurti, fost activist în domeniul drepturilor omului, într-un interviu pentru secţia albaneză a postului de radio Vocea Americii, difuzat ieri. Albin Kurti este liderul partidului de stânga Vetevendosje (Autodeterminare), care a câştigat la mare distanţă alegerile parlamentare de duminică.
Potrivit sondajelor, reglementarea dificilă a relaţiilor cu Serbia se află abia pe locul şase sau şapte în preocupările cetăţenilor kosovari, ceea ce nu poate fi ignorat pur şi simplu, a spus Kurti. Cetăţenii au votat partidul Vetevendosje pentru a obţine ceea ce au nevoie cel mai mult, a adăugat el.
Kosovo, populat aproape exclusiv de etnici albanezi, s-a separat de Serbia în 1999, după o intervenţie a NATO, declarându-şi unilateral independenţa în 2008.
Serbia continuă să nu recunoască independenţa Kosovo şi să revendice acest teritoriu.