Stabilirea de relaţii diplomatice între Israel şi Kosovo a provocat, deloc surprinzător, nemulţumirea Belgradului, ce refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie populată majoritar de etnici albanezi, a transmis ieri AFP, preluată de Agerpres.
”Am investit eforturi serioase în relaţiile noastre cu Israelul în ultimii ani şi nu suntem fericiţi” cu această decizie (stabilirea relaţiilor diplomatice între Israel şi Kosovo, n.red.), a declarat marţi ministrul afacerilor externe sârb Nikola Selakovic.
Recunoaşterea Kosovo de statul israelian ”va influenţa indubitabil relaţiile dintre Serbia şi Israel”, a adăugat el.
Israelul a recunoscut oficial luni Kosovo, alăturându-se astfel în această privinţă majorităţii ţărilor occidentale, dar nu şi Rusiei şi Chinei.
De partea sa, Kosovo a recunoscut nu doar Israelul, dar şi Ierusalimul drept capitală a statului evreu, solicitând în mod oficial deschiderea în acest oraş a ambasadei sale în următoarele luni.
Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume. Dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, Spania, România, Grecia, Slovacia şi Ciprul nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă.