15 ianuarie – ziua de naştere a lui Mihai Eminescu şi totodată Ziua Culturii Naţionale – este marcată, la Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din Ploieşti, prin diverse manifestări culturale care se adresează publicului larg.
Data de 15 ianuarie are o rezonanță aparte în mințile și inimile românilor, pentru că această zi este marcată de nașterea unuia dintre poeții noștri cei mai importanți, mai iubiți și mai memorabili. Iar sărbătorirea nașterii sale nu putea fi marcată mai potrivit decât o face dublarea acesteia cu Ziua Națională a Culturii, venită ca o invitaţie la revizitarea operei marelui scriitor, ca o reafirmare a unei valori de necontestat.
Chiar dacă vremurile sunt apăsătoare și par să ne acopere, este timpul să ne facem din cultură cetate, iar din poezie scut.
Vă invităm, așadar, la o întâlnire, la bustul lui Mihai Eminescu, unde vom depune buchete de flori, iar mai apoi, la o întâlnire on-line, pe pagina de Facebook Biblioteca Judeteana Prahova, în cadrul căreia ne vom strădui să readucem în prim-plan marile personalități ale spațiului cultural autohton care au contribuit la păstrarea identității poporului român.
Vom include în activitățile noastre on-line imagini cu expozițiile pe care le vom organiza, din fondul de carte al bibliotecii noastre, în cadrul secțiilor Lectură, Împrumut de carte pentru adulți și Împrumut de carte pentru copii, recitaluri din poezia eminesciană susținute de elevi de la școlile din Ploiești și din Prahova, vom proiecta – în Rotonda bibliotecii- filmul „Mihai Eminescu – poet, prozator, dramaturg, traducător și publicist”, un film realizat de Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova. După proiecție, acest film va fi încărcat și pe pagina noastră de Facebook.
Vă așteptăm cu drag să ne întâlnim, fizic sau virtual, în cadrul acestei mari sărbători a spiritului cultural român. Mulți ani înainte!