20.000 de beneficiari au optat să-şi primeascã banii pe card

N. Dumitrescu

Veste bună pentru prahoveni: guvernanţii susţin că încă din prima luna a acestui an va fi respectat calendarul stabilit pentru plata pensiilor, astfel încât până la 15 ianuarie banii să le fie duşi acasă de către poştaşi sau să fie viraţi în conturile bancare.
Pentru pensionarii care au optat să își primească drepturile bănești la domiciliu, plata se face în baza unei convenții încheiată între Casa Naţională de Pensii şi Poşta Română. Noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a discutat din nou, în prima zi lucrătoare din acest an, respectiv pe 4 ianuarie, cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice pentru a se asigura că este respectat calendarul de plată a pensiilor la domiciliu așa cum este prevăzut. De altfel, luni, la prima oră, Casele Județene de Pensii au solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală transmiterea în regim de urgență către trezorerii a dispozițiilor bugetare reprezentând plățile de pensii pentru luna ianuarie 2021. ”Au fost întocmite ordinele de plată către Poșta Română și au fost virate sumele pentru pensiile ce urmează a fi plătite la domiciliu în ianuarie 2021. Toate aceste proceduri vor permite Companiei Naționale Poșta Română să înceapă imediat achitarea pensiilor la domiciliu”, a anunțat Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit reprezentantanților Casei Județene de Pensii Prahova, circa 20.000 de pensionari prahoveni își primesc drepturile bănești prin intermediul cardurilor bancare, ceea ce înseamnă că la peste 180.000 de persoane banii vor fi duși acasă de către poștași. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Prahova, în trimestrul III 2020, la nivelul județului erau înregistrate peste 196.000 de persoane care primeau pensie lunară de asigurări sociale și peste 5.100 de agricultori. Datele mai arată faptul că, în comparație cu trimestrul II 2020, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a scăzut cu 287 de persoane, iar cel al pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori a scăzut cu 146 de persoane. Chiar și așa, în ierarhia judeţelor, în funcţie de numărul mediu al pensionarilor de asigurărări sociale de stat, judeţul Prahova se situează pe locul doi, cu precizarea că, în trimestrul III al anului trecut, numărul total al pensionarilor din Regiunea Sud-Muntenia, din care face parte și județul Prahova, a fost de 4.674.891 de persoane, iar al agricultorilor de 49.423 de persoane.
Datele Direcției Județene de Statistică Prahova mai arată faptul că pensia medie lunară de asigurari sociale de stat din judeţul Prahova a fost, în trimestrul III 2020, de 1.544 de lei, în creştere cu 16,1% faţă de cea înregistrată în trimestrul III 2019. Pensia medie de asigurări sociale a pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, în valoare de 585 de lei în trimestrul III 2020, a fost de 2,6 ori mai mică în comparație cu pensia medie de asigurări sociale de stat.