N. Dumitrescu

 

Deși anul 2020 a fost unul extrem de greu, din cauza pandemiei, când mediul privat prahovean, în mod special, a fost afectat, multe societăți după cele două luni de stare de urgență fiind nevoite să-și închidă definitiv activitatea sau să reducă din numărul de angajați, totuși, câteva mii de șomeri din județ au avut norocul celei de-a doua șanse în ceea ce privește un nou loc de muncă. Astfel, anul trecut, peste 8.000 de persoane – cele mai multe fiind din mediul rural – și-au găsit de lucru cu sprijinul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Prahova. Trebuie menționat chiar faptul că, dacă ar fi să fie puse în oglindă datele pe tema integrării în muncă din ultimii ani cu cele din 2020, pandemia pare să fi fost în favoarea anumitor categorii de șomeri. Concret, din numărul total de prahoveni care anul trecut au scăpat de statutul de șomer, aproape 4.000 au făcut parte din rândul persoanelor încadrate în categoria celor ”foarte greu ocupabile” și ”greu ocupabile”, în prima categorie regăsindu-se cele care nu au studii sau nicio calificare, iar din a doua categorie cele care au cel mult opt clase, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate realizându-se ca urmare a activității de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele AJOFM Prahova. De adăugat faptul că, la sfârşitul lunii decembrie 2020, în evidenţele agenției menționate erau înregistrate peste 8. 000 de persoane care nu aveau un loc de muncă stabil, rata şomajului la nivel de județ fiind de 2, 95%.

 

Potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, la sfârșitul anului 2020, ca urmare a punerii în aplicare a Programului național de ocupare a forței de muncă, și-au găsit de lucru 8.439 de persoane, cele mai multe fiind din mediul rural. Dintre cele care au reușit să scape de statutul de șomer în primul an în care a fost declarată pandemia, 4.037 de persoane aveau peste 45 de ani, 1.663 de persoane – între 35 și 45 de ani, 1.325 de persoane – între 25 și 35 de ani, restul fiind tineri sub 25 de ani. Relevant este însă faptul că deși pandemia a afectat foarte mult economia, inclusiv la nivel local, aceasta le-a dat pe de altă parte o a doua șansă unora dintre categoriile de șomeri prahoveni care, în anii trecuți, cu greu puteau fi integrați în muncă. ” Din numărul de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Prahova, 3.985 de persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activității de profilare a persoanelor înregistrate în evidențele noastre. Din punctul de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă în anul 2020, cele mai multe persoane au studii liceale (2.982), urmate de cele cu studii profesionale și școala de ucenici (2.028), numărul celor cu studii gimnaziale fiind de 1.950 , iar al celor cu studii superioare 925”, au precizat reprezentanții AJOFM Prahova. În ceea ce priveşte structura șomerilor

înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, în care sunt încadraţi și cei din categoria celor “foarte greu ocupabili” şi “greu ocupabili”, din prima categorie fac parte cei care nu au studii sau nicio calificare, din a doua categorie făcând parte cei care au ceva şcoală, cel mult opt clase, în categoria celor “uşor ocupabili” încadrându-se cei care au calificare ori sunt absolvenţi de liceu sau au studii superioare.
Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele aflate în căutarea unui nou serviciu, aflate în baza de date a AJOFM Prahova, beneficiază de programe personalizate în care sunt incluse măsuri active prevăzute de legislația privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea forței de muncă. Astfel, până la data de 31 decembrie 2020, potrivit agenției menționate, peste 14.000 de prahoveni au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidență ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecției sociale privind acordarea indemnizației de șomaj sau cuprinderea în măsuri active.

2,95% – rata şomajului în luna decembrie 2020

La sfârşitul lunii decembrie 2020, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova erau înregistraţi 8.571 şomeri – din care 4.536 femei – rata şomajului fiind de 2,95%. Din numărul de persoane menționat, 4.501 erau beneficiare de indemnizaţie de şomaj, iar 4.070 erau şomeri neindemnizaţi. Şomerii cu studii gimnaziale și şcoli profesionale au avut ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi anul trecut în evidenţele agenției (63%), urmat de cei cu studii liceale (29%) și studii superioare (8%) . ”Structura şomerilor înregistraţi în anul 2020 pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, s-a prezentat astfel: 2.653 persoane foarte greu ocupabile, 2.863 greu ocupabile, 1.876 mediu ocupabile, iar 1.182 au fost persoane uşor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, mai reise din datele AJOFM Prahova.