Direcțiile de pază și drumuri județene din subordinea CJ Prahova, desființate

 

Violeta Stoica

Două direcții din subordinea Consiliului Județean Prahova vor dispărea începând cu data de 31 martie, iar aparatul propriu al instituției va suporta noi modificări, după ce aleșii județeni ai PNL și USR-Plus au aprobat proiectele de hotărâre inițiate de liberalul Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova.
Dacă, în privința celor două direcții desființate, au existat explicații din partea șefului CJ Prahova, care a menționat – deși este greu de crezut – că unii angajați vor fi preluați de către societatea de pază cu care se va încheia contract, după externalizarea serviciilor, în cazul celei de-a doua variante a organigramei Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu nu a dat nicio explicație, refuzând să răspundă întrebărilor presei, care i-au fost adresate la finalul ședinței.În cazul Direcției de Pază, directorul acestei structuri, Emil Drăgănescu, a menționat că poate exista o soluție de compromis, prin scăderea numărului de angajați, dar și prin scăderea propriilor salarii. Apelul lui Drăgănescu nu a avut însă rezultatul scontat, pentru că, în afara consilierilor PSD și PPU-SL (care nu au participat la vot) și a celor de la Pro România și Prahova în Acțiune (care s-au abținut de la a-și exprima votul), toți ceilalți 24 au votat pentru desființarea direcției, așa cum s-a întâmplat și în cazul Direcției Județene de Întreținere a Drumurilor Județene.
Punctul cel mai fierbinte al ședinței de ieri a consilierilor județeni a fost, însă, revocarea HCJ 140/2020, care stabilea o primă variantă de restructurare și care a produs efecte cel puțin de natură civilă, și aprobarea unei a doua organigrame în interval de numai două luni.
Singurele persoane care și-au expus punctul de vedere privitor la acest proiect discutabil, prin asemănarea cu hotărârea suspendată de instanțele de judecată, au fost două funcționare de la Direcția Juridică a Consiliului Județean Prahova, Andreea Moise și Gabriela Tudorache. Acestea au atras atenția asupra insuficientei fundamentări a proiectului, dar și a modului cel puțin imoral în care au fost angajate prin transfer persoane din afara instituției în timp ce funcționari ai CJ Prahova tremurau la gândul că vor rămâne fără loc de muncă. Acestea au transmis în cadrul ședinței că vor acționa din nou în judecată instituția, luând în considerare datele problemei.
Se mai ridică, de altfel, și alte întrebări, la care președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, nu a avut nicio reacție. Ce se va întâmpla cu persoanele care au dat deja examene pe post, conform organigramei stabilite în noiembrie 2020? Vor fi supuse din nou examinării, în timp ce funcționarii parașutați de la alte instituții din țară pe posturi călduțe din Consiliul Județean stau fără probleme pe scaunele găsite vacante?
Și în acest caz, proiectul propus de Iulian Dumitrescu a fost aprobat, cu neparticiparea la vot a PSD și PPU-SL și a consilierilor de la Prahova în Acțiune.
Întrebat, la finalul ședinței, cum răspunde acuzațiilor venite din partea funcționarilor juriști, Iulian Dumitrescu a refuzat să răspundă, întorcând, la propriu, spatele jurnaliștilor care i-au adresat întrebarea și părăsind sala.